Bloomberg’den Fırat Kozok’un aktardığı taslak çalışmaya göre çevre, demografi, fiyat, işgücü, tarım ve ulusal hesaplar alanlarında TÜİK tarafından üretilen istatistiklere alternatif oluşturacak şekilde istatistiki sonuçlar içeren araştırmalar kamuoyuna açıklanmadan önce bunların kapsamı, örnekleme yöntemi, örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını gösteren metodolojisi onaylatılmak üzere TÜİK'e başvurulacak.
Kurum bu başvuruyu iki ay içinde sonuçlandıracak. Metodolojisi TÜİK tarafından onaylanmamış araştırmaların sonuçları herhangi bir yolla kamuoyuna açıklanamayacak.
Taslağın gerekçesinde, metodolojisi belli olmayan istatistiklerin hem TÜİK'e hem de ekonomik göstergelere duyulan güveni hedef aldığı belirtiliyor.
Taslağa göre, bu çerçevede metodolojiyi TÜİK'e onaylatmadan resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üretip bunu yayımlayanlar için de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Yasa taslağı ayrıca araştırma sonuçlarının yayımlandığı internet sitelerine de erişim engeline kadar uzanan cezalar öngörülüyor. AKP taslağın bu hafta TBMM'ye sunulmasını planlandığını, ancak konu üzerinde bir süre daha çalışma kararı alındığını belirtti.
TÜİK, tüketici enflasyonunu mart ayında yüzde 61,14 ile Mart 2002'den bu yana en yüksek seviyede açıklamıştı.
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 142,63 olarak duyurmuştu.
TÜİK söz konusu grup hakkında daha önce kendisinin güvenini zedelediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.
Bekir Bozdağ 'TBMM'yi vuran uçak düşürüldü' Peki bu düşen(!) uçağı gören, duyan, haberini okuyan var mı ?1227 izlenme
Muhalefeti örttüler!193 izlenme
CHP'li vekillerden 'Deli Dumrul vergisi' protestosu: "Bunlar öncelikle milleti dolandırıcı sayıyorlar. Diyorlar ki, 'Siz vergi vermiyorsunuz. Baştan haraç alalım"25 izlenme
Cola, meyve suyu ve gazozlara zam geldi35 izlenme
İçişleri Bakanlığı’ndan kademeli normalleşme genelgesi!78 izlenme
Aziz İhsan Aktaş soruşturması: Aynı savcı, aynı katip, aynı dakikalarda iki farklı ifade almış26 izlenme
AKP’den istifa etti, tek tek isim verdi! "Akrabalarını işe alıyorlar"58 izlenme
16 yaşındaki çocuk, karın ağrısı şikâyetiyle geldiği hastanede doğum yaptı!20 izlenme