İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’deki genç nüfusun karşı karşıya olduğu ciddi sorunları gündeme taşıdı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda, hem eğitim sisteminin hem de ekonomik politikaların gençler üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çeken Gökce, çarpıcı istatistikler paylaşarak durumun vehametini gözler önüne serdi.
Gökce’nin verdiği bilgilere göre, 2023 yılında 1529 yaş arasındaki 4,7 milyon genç, ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Bu rakam, neredeyse Türkiye’deki 79 ilin nüfusundan daha büyük. Özellikle kadınların iş gücüne ve eğitime katılımındaki düşük oranlar dikkat çekiyor. Verilere göre bu yaş grubundaki erkeklerin yüzde 15,5’i, kadınların ise yüzde 36,4’ü ne eğitimde ne de bir işte çalışıyor.
"Avrupa’da bu cinsiyet farkının en büyük olduğu ülke Türkiye" diyen Gökce, gençlerin bu alanda Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin gerisinde kaldığını vurguladı. Türkiye’de ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 25,8 iken, bu oran AB ortalamasında sadece yüzde 11,2. Almanya’da bu oran yüzde 8,8 iken Fransa ve İspanya’da yüzde 12,3, İtalya’da ise yüzde 16,1 olarak kaydedildi.
Buğra Gökce, Türkiye’de gençlerin karşılaştığı bu tablonun temelinde, değişken ve niteliksiz eğitim politikaları ile ekonomik belirsizliklerin olduğunu söyledi. "Uygulanan eğitim politikaları sürekli değişiyor ve eğitimin kalitesinde yaşanan düşüş, gençlerimizi dezavantajlı bir başlangıca itiyor. Ekonomi politikalarındaki hatalar da gençlerin nitelikli ve güvenceli işler bulmasının önünde büyük bir engel," dedi.
Gençlerin geleceğe dair umutlarının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Gökce, yapılan araştırmalara göre eğitime devam eden gençlerin en az yüzde 53’ünün yurt dışında yaşamak istediğini belirtti. "Bu, uygulanan politikaların gençlerimizi kendi vatanlarında hayal ettikleri yaşama kavuşturamadığını açıkça gösteriyor. Beyin göçü nedeniyle gençlerimizi kaybediyoruz. Yetişmiş insan kaynağımızın ülkeden ayrılma hayali kurması, ülkemizin geleceği açısından büyük bir kayıp" ifadelerini kullandı.
Gökce gençleri yeniden kazanmanın ve onların hayallerine uygun bir Türkiye inşa etmenin şart olduğunu vurguladı. "Gençlerimiz hak ettikleri fırsatları kendi ülkelerinde bulmalı. Eğitim sistemini güçlendirerek, ekonomik reformlarla gençlerin iş gücüne katılımını artıracak adımlar atmalıyız. Ancak bu şekilde geleceğimizi kurtarabiliriz" dedi.
Kaynak: Gerçek Gündem
Ankara'da arkeolojik mezar alanına halı saha!62 izlenme
Erdoğan, iddiaların odağındaki TÜRKEN Vakfı'na bağış yaparak sahip çıktı!54 izlenme
Erdoğan Hatay'da depremzedelere otobüsten bu sefer oyuncak fırlattı57 izlenme
İYİ Parti’den hükümete elektrik ve doğalgaz indirimi teklifi!103 izlenme
CHP'de kavga bekleyenler istediği yanıtı alamadı! Mansur Yavaş, adaylık sorusuna yanıt vermedi29 izlenme
İskenderun’da can pazarı… Yüzlerce hasta ve sağlık personeli enkaz altında31 izlenme
Kahramanmaraş depremlerinde can kaybı ve yaralı sayısı artıyor51 izlenme
İmamoğlu’ndan ‘Taksim Meydanı’ açıklaması: Gezi ruhunun şekle gelmiş hali!124 izlenme
Sanatçı Genco Erkal Muharrem İnce'ye yüklendi: "Başı dönmüş"
Alpay Özalan’ın skandal Bekir Coşkun tweetine CHP’li başkandan ders gibi yanıt!
Konya'da karantina süresi uzatıldı: Umrecilerin testleri pozitif çıktı!
Halka IBAN dağıtan hükümet paraya sıkıştı, parseller satışa çıktı!