Bu yıl işsizlik nedeniyle en az 45 kişi intihar etti. İş kazalarında en az 1620 işçi yaşamını yitirdi. Yaklaşık 1 milyon kişi işsiz kaldı. İşsiz sayısı 4 milyon 600 bin seviyesine çıktı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “İktidar ve saray rejimi lüks ve şatafata milyonlarca lira harcarken, 2019 yılı insanların açlık ve sefaletten kaynaklı toplu intiharlar ile yaşamına son verdiği bir yıl olarak geride kaldı” dedi.
CHP’li Ağbaba, 2019 yılında emekçilerin yaşadığı sorunları bir rapor haline getirdi. Ağbaba’nın çalışmasında şu tespitlere yer verildi:
2018’de başlayan ekonomik kriz 2019’da işsizliğin rekor düzeye çıkmasıyla sonuçlandı. 2019’da işsizlik oranı yüzde 14.7’ye yükselerek rekor kırdı. 2019’da 1 milyon kişi işsiz kaldı. İşsiz sayısı 4 milyon 600 bine dayandı.
Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyonu buldu. Türkiye’deki geniş tanımlı işsizlerin sayısı 95 ülkenin nüfusunu geçti. Türkiye OECD ülkeleri arasında işsizliğin en yüksek olduğu 3. ülke konumuna yükseldi.
2019’da işsizlikte yaşanan rekor artış en çok gençleri vurdu. Yıl sonunda her üç gençten biri işsiz konumuna düştü. 3 milyon 516 bin genç ne istihdam edildi ne de eğitimden yararlandı.
Yüksek zamlar ve hayat pahalılığı çalışanların geçim masraflarını artırırken; çalışanların alım gücü de yarı yarıya azaldı. Son bir yıl içerisinde; elektriğe yüzde 71, doğalgaza ise yüzde 58 oranında zam yapıldı. Asgari ücrete yüzde 15 oranında zam yapılması emekçinin belinin bükülmesine neden oldu.
İş kazaları nedeniyle en az 1620 işçi hayatını kaybetti. İşçi ölümleri en çok inşaat, taşımacılık ve tarım işkolunda gerçekleşti. İş kazalarında yaşamını yitiren işçilerin yüzde 95’inin sendikasız olması da dikkat çekti. 2019’da 20 çocuk da iş kazalarında yaşamını yitirdi.
Geçim sıkıntısından en az 45 kişi intihar etti.
http://www.krttv.com.tr/gundem/ekonomikkrizissizlikh23430.html
Büyük zam geliyor, faturalar yakacak!45 izlenme
Sedat Peker ile ilgili bomba iddia! 'BAE’den başka ülkeye özellikle de bir ada ülkesine geçebilir'94 izlenme
İçişleri Bakanlığı'nın el koyduğu İBB yolsuzluk raporunda ne ararsan var!57 izlenme
Ali Erbaş’ın yerine Diyanet İşler Başkanlığı'na Safi Arpaguş atandı17 izlenme
Bir 'adrese teslim ilan' iddiası daha: Öğretim görevlisinin eşi kadroyu kaptı!59 izlenme
AKP'den ihraç edilen eski milletvekili Hüseyin Kocabıyık: "İmamoğlu'na siyasi kumpas düzenlendi!"30 izlenme
TRT yine bol kepçe: Halktan aldığını yandaşa dağıtıyor58 izlenme
İzmir Barosu'ndan 5 kardeşin ölümüne ilişkin açıklama: "İktidarın sorumluluğudur"34 izlenme