İngiliz finans gazetesi Financial Times, yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’la ilgili bir analiz kaleme aldı. Gazete, Erkan’ın ekonomide işleri tersine çevirmeye çalışırken çok az manevra alanı olacağını belirtti.
Analizde Erkan’ın büyük finans kurumlarının bilançolarındaki riskleri analiz eden karmaşık modeller yaratmada uzman olduğu belirtildi. Haberde ayrıca 2019’dan bu yana beşinci merkez bankası başkanı olan Erkan’ın görüşlerinin Erdoğan’ın sahip olduğu ekonomik görüşlerle güçlü bir tezat oluşturduğu aktarıldı.
Yazıda önceki Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun iki yıl içinde faiz oranlarını yüzde 19’dan yüzde 8,5’e indirdiği ve bankanın lirayı desteklemek için bu yıl yaklaşık 25 milyar dolarlık döviz rezervi yaktığı hatırlatılırken “Bu, işleri tersine çevirme zorluğunu üstlenen Erkan’a çok az manevra alanı bırakacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Haberde görüşlerine yer verilen Dinamik Yatırım Menkul Değerler’in baş ekonomisti Enver Erkan, “Alınan mesaj ve şimdiye kadar oluşan beklentiler, güçlü bir politika geçişine işaret ediyor” dedi.
Haberde ayrıca Merkez Bankası Başkanlığı görevinin Erkan’ın diplomatik becerilerini mutlaka sınayacağı belirtildi. Analizde, “Erkan’ın ekonomi politikasına pek sabır göstermeyen bir cumhurbaşkanını yatıştırarak Türkiye’yi daha sürdürülebilir bir politika yoluna sokma ve yabancı yatırımcıları çekmek arasındaki ince çizgide yürümesi gerekecek” ifadeleri yer aldı.
Teneo danışmanlık şirketinden Wolfango Piccoli ise “Yıllarca süren kötü yönetimden sonra Erkan’ın yönetimi yeniden inşa etmesi gerektiğini” söyledi. Piccoli, “Diğer birçok kilit kurum gibi, Merkez Bankası da bağımsızlığını kaybetti ve Erdoğan’ın gücü merkezileştirme dürtüsüyle içini boşalttı” dedi.
Yazıda ayrıca Erkan’ın geniş bir biyografisine yer verildi. Erkan hakkında şu ifadeler kullanıldı:
“Nisan 1979’da İstanbul’da doğan Erkan’ın öğretmen ve mühendis olan ebeveynleri, erken yaşlardan itibaren sayısal becerilerini geliştirdi. Yazılımcı bir komşusu ona bir programlama dili olan C++ öğretti
2001’de Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden birincilikle mezun olduktan sonra Erkan, Princeton Üniversitesi’nden finans mühendisliği alanında risk yönetimi üzerine bir tezle doktora derecesi aldı.
TürkAmerikan çifte vatandaşı olan Erkan daha sonra yaklaşık on yılını Goldman Sachs’ta geçirdi ve burada büyük finans gruplarına yönelik stres testi konusunda danışmanlık yaptı.
Erkan 2014 yılında First Republic’in kurucusu Jim Herbert ile orada tanıştı. Burada çalışmaya başlayan Erkan, First Republic’te hızla yükseldi. 2019’da American Banker tarafından sektörün “izlenmesi gereken en güçlü kadınlarından” biri seçildi.
2021 yazında Erkan, First Republic’in eş genel müdürü oldu ve şirkette Herbert’in yerini alacak aday olarak görüldü. Ancak şirketin başındaki görevi kısa ve inişli çıkışlı oldu. Erkan, diğer üst düzey yöneticilerle anlaşamadı ve 2021’in sonunda First Republic’ten ayrıldı. Kurum, o zamandan beri bankacılık krizinin merkezinde yer aldı.
Erkan, First Republic’ten ayrıldıktan sonra kısa bir süre New York ticari emlak firması Greystone’da eşbaşkan olarak görev yaptı, Haziran 2022’de atandı ve aynı yılın Aralık ayında ayrıldı.
Şimdi, Türkiye’nin ilk kadın merkez bankası başkanı olarak, risk yönetimi deneyimini kullanmak için yeni bir şans elde edecek.”
Sözcü
Bursa'daki eğitim uçağının düşme anı kameraya saniye saniye yansıdı!58 izlenme
Ayder Yaylası’nı betona gömdüler!32 izlenme
Kripto FETÖ'cü Fatih Tezcan iftiralarına devam ediyor ! 'Kur'an'a yemin ederim ki vallahi, billahi, tallahi Fetullah Gülen Kemalist'tir. 15 Yaşından beri Kemalist'tir'532 izlenme
Dolardan '10 büyükelçi' rekoru! 9.76'yı gördü!58 izlenme
Hazine garantili projeleri yapan firmalara AKP’den bir kıyak daha!35 izlenme
3 köyde 60 öğrenci bir tarikat okuluna gönderilmeye mecbur bırakıldı! Aileler isyan etti!101 izlenme
Hatay'da demir çelik fabrikasında kazan patladı: 13 işçi yaralandı23 izlenme
Boş pozisyonun 3 katı aday çağılacak! Diyanet 5 bin personel daha alıyor!85 izlenme
Yeniden Refah'ta 'Cumhur' krizi: 8 bin istifa!
İstanbul’da açık alanda alkol yasağı resmen başladı: Parkta alkol tüketmek isteyenlere ceza kesildi
İnşaat tıkandı, ruhsat başvurusu azaldı!
Deniz Yavuzyılmaz: "Hazinenin şirkete ödeyeceği garanti tutarı 15 Milyon Dolar+KDV"