Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iktidara gelmesinde 1999 Gölcük depreminin önemli rol oynadığına dikkat çeken İngiliz gazetesi Financial Times, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında hükümete yönelik öfkenin kendisinin 2023'te kaybetmesine sebep olabileceği ifade edildi.
David Pilling, gazete için kaleme aldığı makalede Haiti, Japonya ve yine Türkiye'de geçmişte yaşanan depremlerde gördüklerinin, çekim ekipleri afet bölgelerini terk ettiğinde gerçekten inşa sürecinin başladığını ve doğal afetin uzun vadeli maliyetinin ortaya çıkmaya başladığını gösterdiğini belirtti.
Makale için değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, doğal afetlerin siyasi ve ekonomik sonuçlarının öngörülmesinin zor olduğunu söylerken etkilerin kamu finansına zarar verebileceğini, kalkınma önceliklerini değiştirebileceğini, hatta iktidarlar devirebileceğini ifade etti.
T24'te yer alan habere göre PortauPrince’teki Quisqueya Üniversitesi’nin rektörü Jacky Lumarque, 2010'da ABD verilerine göre 300 bin kişinin ölümüne sebep olan depremle ilgili, "İyi yoldaydık ancak deprem her şeyi mahvetti" dedi.
Depremden sonra Haiti'nin başkenti toparlanamadı. Güvenlik çöktü ve PortauPrince'in büyük bölümü bugün silahlı çeteler tarafından kontrol ediliyor.
Pilling, başka bir örnek olarak 1972'deki Nikaragua depremini gösterdi. Nikaragualı diktatör Anastasio Somoza deprem sonrası süreçte müdahalede yetersiz kaldı ve yönetiminin yardım paralarını çaldığı iddia edildi. Yaşananlar, 7 yıl sonra 1979'da rejiminin çökmesine giden olayları tetikledi.
Pilling ayrıca, 1999 Gölcük depreminde hükümetin müdahalesinin yetersiz kalmasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a iktidar yolunu açtığına dikkati çekti.
Türkiye'nin bir seçim senesinde olduğuna dikkat çeken Pilling, "Hükümetin depreme yeteri kadar hazır olmaması ve bina yönetmeliklerine uyulması konusunda esnek davranılmasına yönelik öfke, Erdoğan'ın siyasi çöküşüne katkı sağlayabilir" yorumunda bulundu.
Makalede imar afları sayesinde son 20 yılda güvensiz binaların dikilmesine izin verildiği vurgulandı.
Gerçek Gündem
AKP'nin politikaları ekonomiyi felç etti: Konkordato sayısı uçtu16 izlenme
Sağlık çalışanları maaş zammını protesto etmek için yarın iş bırakacak34 izlenme
AKP’li belediyede görevde yükselme skandalı!35 izlenme
AKP'li Meclis üyesinden Atatürk'e skandal hakaret!105 izlenme
İktidarın eski anketçisi açıkladı. ''Seçim ikinci tura kalmaz ama kalırsa...''40 izlenme
Barış Atay'dan Bahçeli'nin "askıda ekmek" kampanyasına sert tepki!55 izlenme
AKP, 'Erdoğan'sız döneme hazırlanıyor: "Süleyman Soylu için artık çok geç, öne çıkan güçlü isimler ise.."42 izlenme
İstanbul seçim sonuçlarında son dakika: İlk sonuçlar açıklandı!315 izlenme
Enflasyonun pençesinde geçim mücadelesi! Tezgâh açan da alışverişe çıkan da isyan etti: "Elimdeki domates 62 lira"
İmamoğlu bu ülkede "Narin niye öldü?" diye sordu: "Kalbim buruk, vicdanım köşeye sıkışmış durumda. Hücrelerim birbiriyle çarpışıyor ve inanın vicdanen çok şeyi sorguluyorum"
İzmir'de bir grup AKP'li, Fatih Portakal'ı protesto etmek için portakal ağacının altında toplanarak portakal yedi !
Yandaş Abdurrahman Uzun da ekonominin haline dayanamadı Erdoğan’a isyan etti ‘Bu sefer kusura bakma Reis, eğer böyle yaparsanız, bu millet sizin yanınızdan gider!’