İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Gazeteci Fatih Altaylı’ya verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasına ilişkin gerekçeli kararını yayımladı. Kararda, Altaylı’nın YouTube kanalında yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’a yönelik ifadelerine dikkat çekildi.
Mahkeme gerekçesinde, konuşmanın tamamının incelendiği ve “katılanın (Cumhurbaşkanı Erdoğan) yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesine ilişkin değerlendirmeler olduğu, konunun öznesinin katılan olduğu, üçüncü bir kişiden bahsedilmediği” ifadelerine yer verdi.
Altaylı’nın açıklamalarıyla ilgili olarak, “katılanın, suikaste kurban gidebileceği veyahut öldürüleceği yönünde tehditte bulunduğu” savunuldu. Mahkeme, söz konusu içeriğin geniş kitlelere ulaştığına dikkat çekerek şu ifadeyi kullandı:
"Sanığın söz konusu video içeriğini uluslararası bir platform olan Youtube isimli uygulama üzerinden, herkese açık şekilde paylaştığı ve paylaştığı kanalın abonesinin bir milyonun üzerinde olduğu, video içeriğinin yüzbinlerce kez izlendiği nazara alındığında sanığın söz konusu tehdit söylemini iletme kastına haiz olduğu sübut bulmuştur"
Kararda, basının ulaşma gücü hakkında şu değerlendirme yapıldı:
"Bu nedenle basının ifade özgürlüğünü kullanırken, muhatabı üzerinde yarattığı etkinin boyutları da düşünülerek yaptığı işe bir kamu hizmeti ayrıcalığı tanınmış, bu ayrıcalıkla birlikte bahşedilen güvenilirliği, yapılan işten doğan sorumluluğun da büyük olmasını beraberinde getirmiştir. Basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kalmadığı anlaşılmaktadır.”
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesine atıf yapılan gerekçede, ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığı, belirli durumlarda yasayla sınırlandırılabileceği savunuldu.
Mahkeme, Altaylı’nın tutukluluk hâlinin devamına da karar verdi. Gerekçede şu ifadelere yer verildi:
"Sanık hakkında verilen ceza miktarı nazara alındığında sanığın kaçma şüphesinin bulunması nedeniyle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı ve bu itibarla tutuklama tedbirinin ölçülü olacağı"
halktv.com.tr
Kaynak:ANKA
Yasemin Minguzzi'den Sedat Peker'in eşi Özge Peker'e özel teşekkür17 izlenme
Erkam Yıldırım'ın tepki toplayan görüntüsüne ilişkin Vali Memiş'ten açıklama: "Kilolu birisi olduğu için..."28 izlenme
Zelenskiy ve Guterres, ‘Rusya’nın yargılanmasını’ görüştü30 izlenme
MHP’de rahatsızlık yaratan Erdoğan planı! Çok konuşulan iddiaya böyle yanıt verdiler12 izlenme
Erdoğan'ın ziyareti öncesi Almanya'da protestolar başladı149 izlenme
AKP'li belediyenin zabıtaları yine bir emekçinin ekmek teknesine el koydu !159 izlenme
Kızılay ile ilgili çarpıcı denetim raporu33 izlenme
Kütahya’da sayım bitti, sonuç değişmedi: CHP yeniden kazandı!25 izlenme