Merkez Bankası'nın 23 Ekim Perşembe günü imza attığı 100 baz puanlık indirim, Türk lirası gecelik referans faiz oranına (TLREF) da yansıdı.
TCMB'nin politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizi 23 ay sonra ilk kez yüzde 40'ın altını görerek yüzde 39,50'ye gerilerken, TLREF de dün 22 ay sonra ilk kez yüzde 40'ın altını gördü ve yüzde 39,19 oldu.
TLREF, 19 Mart'taki İBB operasyonu sonrası Haziran 2025'te yüzde 49'a kadar yükselmişti. TCMB'nin 1 hafta vadeli repo faizi de Nisan 2025'te yüzde 46'yı görmüş ancak banka fonlama maliyetini yüzde 49'a çekmişti. TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de 23 ay sonra ilk kez yüzde 40'ın altını görerek yüzde 39,50'ye geriledi.
TLREF, finansal türev ürünlerde, borçlanma araçlarında ve çeşitli finansal sözleşmelerde değişken faiz göstergesi, dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılabilecek, Türk Lirası kısa vadeli referans faiz oranı ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak oluşturulmuştu.
TCMB'nin politika faizi gerilese de, ihtiyaç kredisi faizleri, enflasyon beklentilerindeki yükselişin de etkisiyle son üç haftadır yükseliyor.
Bankalarda ortalama ihtiyaç kredisi faizleri, son üç haftada toplamda 459 baz puan arttı ve geçen hafta yüzde 62,74'e yükseldi.
İndirim kampanyalarına göre de dalgalı seyir izleyen taşıt kredisi faizleri son altı haftada 573 baz puan düşüşle geçen hafta yüzde 36,30'a geriledi.
Konut kredisi faizleri ise son haftalarda düşüş eğiliminde hareket etti ve geçen hafta yüzde 37,91 oldu.
Ticari kredi faizleri ise geçen hafta bir önceki haftaya göre 229 baz puan düşüşle yüzde 52,55 oldu.
Mevduatta gösterge kalem olan 13 ay arası vadede faiz, geçen hafta 32 baz puanlık artışla yüzde 50,14 oldu. Altın fiyatlarındaki artışın da etkisiyle yabancı para mevduat payındaki artışın, son haftalarda bankaları TL mevduatta sınırlı da olsa artış yapmaya zorladığı belirtiliyor.
Mevduat faizi geçen hafta bir önceki haftaya göre, 1 aya kadar vadede 22 baz puan artışla yüzde 47,72, 36 ay vadede 60 baz puan artışla yüzde 45,13, 612 ay vadede 138 baz puan artışla yüzde 43,44, 1 yıl üstü vadede 1116 baz puan artışla yüzde 38,03'e, toplamda 21 baz puan artışla yüzde 48,45'e yükseldi.
TCMB'nin 23 Ekim'deki faiz indiriminin önümüzdeki hafta diğer kalemlere göre görece daha kısa vadeli olan mevduat ve ticari kredi faizlerine yansıması bekleniyor.
NEFES
Hayaller böyleydi ama 30 yıldır çivi çakılmadı17 izlenme
İşte herkesin merak ettiği Yazlık Saray109 izlenme
Sokak röportajında bir vatandaş: "İmamoğlu’nun nasıl bir mücadele verdiğini gördük"29 izlenme
Türkiye bataklığa sürükleniyor!387 izlenme
Ukrayna'nın Çernihiv kentine bağlı köylerde sivillerin cesetleri bulundu!105 izlenme
İmamoğlu’nun diplomasının iptalinde imzası vardı! Öğrencilere hukuk anlatacak15 izlenme
İran'ın İsrail'e saldırmasına dünyadan tepki yağıyor: Gözler Türkiye'den gelecek açıklamada23 izlenme
Şahan Gökbakar: 'Manevi olarak kendimi sorumlu hissettiğim bu halkın yanında olacağım'35 izlenme