Türkiye ekonomisi bir süredir alarm verirken, son göstergeler de sıkı para politikalarının üretimi iyiden iyiye sıkıştırdığını ortaya çıkardı.
Yüksek faiz ortamında finansman sıkıntısı yaşayan şirketler bir bir iflas yoluna gidiyor.
2025’in ilk dört ayında bin 727 şirketin konkordato başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Verilere göre sadece nisan ayında başvuru sayısı bir önceki yıla göre iki kat arttı.
Eş zamanlı olarak, yüksek üretim maliyetleri ve oynak döviz kurları nedeniyle birçok sanayi işletmesi faaliyetlerini sonlandırma noktasına geldi. Mayıs ayının ilk 10 gününde sadece İstanbul’da 24 fabrika satışa çıkarıldı.
Konkordato Takip platformunun açıkladığı verilere göre, 2025 yılı nisan ayında konkordato başvurusunda bulunan şirket sayısı 444’e çıktı. Bu başvurulardan 10’u için iflas kararı verilirken, 199 şirkete geçici mühlet, 136’sına ise kesin mühlet tanındı.
Geçtiğimiz yılın aynı ayında bu rakam 214 iken bu sene konkordato başvuru sayısında %100’ün üzerinde artış gerçekleşmiş oldu.
2025’in ilk dört ayında bin 727 şirket konkordato başvurusunda bulundu. Mahkemeler bu firmalardan bin 308’ine geçici ya da kesin mühlet verirken 53 şirket için iflasa kararı verdi.
2024’ün aynı döneminde 706 konkordato başvurusu yapılmış, iflas kararı verilen şirket sayısı 35’te kalmıştı. Geçen seneye göre yaşanan artış dikkat çekiyor.
Ekonomik krizin etkisinin en çok yaşandığı sektörlerin başında gelen sanayide işler hiç yolunda gitmiyor. Artan enerji, hammadde ve işgücü maliyetlerinin yanı sıra kur dalgalanmaları sanayideki üreticileri zor durumda bırakıyor.
Sanayinin içerisinde bulunduğu kriz satılığa çıkarılan fabrika sayısında da kendini gösteriyor. Paraanaliz'in haberine göre Mayıs 2025'in ilk 10 gününde, İstanbul’da 24 fabrika emlak ofisleri aracılığıyla satışa çıkarıldı. Sahibinden.com verilerine göre İstanbul’da ikinci el satışta olan toplam fabrika sayısı 257’ye çıktı.
İlanlara görei, İstanbul Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan, 4.500 metrekare kapalı ve 2.131 metrekare açık alana sahip 26 yıllık bir fabrika 185 milyon TL fiyatla satışa çıkarıldı. Yine Avcılar’da bulunan 30 yıllık, 14.750 metrekarelik alana sahip fabrika 425 milyon TL'ye satılmayı bekliyor.
Satışa çıkan fabrikaların bir kısmı organize sanayi bölgelerinde yer alıyor, bazılar da müstakil arsalar üzerinde veya yerleşim bölgelerinin içinde bulunuyor.
Bahçeli'den ikinci Öcalan çağrısı: "Sözümün arkasındayım, umut hakkından yararlansın"22 izlenme
Bunu da gördük! AKP'li meclis üyesi camiye el koydu!146 izlenme
10 bin futbol sahası büyüklüğünde alan ranta teslim edildi35 izlenme
Diyanet'ten 'kredi kartına 3 taksitle' Bebelere Umre!45 izlenme
Emeklilerin bayram ikramiyeleri kaldırılıyor mu? SGK’dan açıklama254 izlenme
Binler Anıtkabir'de Atamızın huzurunda Andımız'ı okudu: "Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun!"34 izlenme
87 kez evlenen adam, kadınların onu neden sevdiğini söyleyince ağızları açık bıraktı.33 izlenme
Herkes geçiştirdi, savcı unutmadı! Narin cinayetinde gizemli isim mütalaaya girdi34 izlenme
Dünya liderlerinin Türkçe selamına karşılık veren Türk askerinin Arap liderinin Arapça selamına tepkisi yeniden gündem oldu
İmamoğlu’ndan belediyenin bilgisayarlarındaki tüm veri tabanını kopyalatma talimatı!
Erdoğan izin vermeyince İBB kendi metrobüslerini ürettirmeye başladı!
Gazze'de ateşkes sağlandı