Yaklaşık 2 aydır 6,85 seviyesine demir atan dolar/TL corona virüsü vakalarının yeniden yükselişe geçmesinin ardından 7 seviyesinin üstüne çıktı. Dolar ve euro Türk Lirası karşısında rekor kırdı.
Dolar/TL bugüne de 7’nin üstünde başlarken euro/TL 8,60’ın üstünü görerek tarihi rekorunu kırdı. Gram altın da 480 TL’yi aşarak tarihi zirvesini gördü. Dolar/TL ilerleyen saatlerde 7,27’yi aşarak tarihi seviyeyi aştı.
İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk dün, altın fiyatlarında yaşanan yükseliş hakkında sozcu.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunmuştu.
Lübnan'da yaşanan patlamanın o bölgede bir stratejik gerginlik oluşturacağı beklentisini artıracağını söyleyen Yıldırımtürk, “Bilinen nedenlere ek olarak bugünkü yükselişte Lübnan'da yaşanan patlamanın da etkisi var. Dün akşam sadece altın yükseldi. Bu da stratejiik gerilim ve Lübnan kaynaklı. Bunun yanında ABD senatosunda görüşülecek olan 1 trilyon dolarlık yeni destek paketi de ons altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.” demişti.

Önceki dün Londra’daki swap (döviz takası) faizlerinin astronomik seviyelere çıkmasıyla birlikte dolar/TL 7 seviyesinin altına çekilmiş hatta bazı yabancı bankalar yerli bankalara ödeyecek TL bile bulmakta zorlanmış bunun üzerine Borsa İstanbul’da hisse satmışlardı. BIST 100 endeksi bu adımların etkisiyle önceki gün yüzde 3’ün üzerinde kayıp vermişti.
ÜNLÜ & Co bilgi notunda ise, Londra swap piyasasına sunulan TL likiditesinin azalmasına paralel olarak swap faizlerinde yaşanan keskin yükselişin önceki gün dolar/TL'nin 6,90'ın altını test etmesini sağladığı belirtilmişti.
Ancak swap faizlerindeki yükselişin TL'ye ilk etapta değer kazandırabilecek olsa da bu tip fiyat hareketlerinin sağlıklı olmayacağı için kısa vadede volatilitenin devam edebileceğini göz önünde bulundurmak gerektiği belirtilen açıklamada, “Kaldı ki, dünkü geri çekilmenin kalıcı olamaması da bu görüşümüzü destekler nitelikte. Öte yandan enflasyon ise temmuz ayında %0,85'lik piyasa beklentisinin altında %0,58 artış gösterdi. Böylece 12 aylık TÜFE %12,62 seviyesinden %11,76'ya gerilemiş oldu.” ifadeleri kullanılmıştı.
Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan ise sozcu.com.tr'ye yaptığı yorumda yabancıların önceki gün TL satışı yaparak döviz pozisyonlarını kapattığını açıklarken swap faizlerinin normale dönmesiyle Türk Lirası'nın değer kaybetmeye devam ettiğini söylemişti. Erkan, “Salı günü offshore kısa vadeli fonlama oranları yurt dışında Türk Lirası likidite sıkışıklığı nedeniyle yüzde 1000’lerin üzerini gördü. Bugün swap faizleri normalleşiyor, yüzde 20’ye doğru indi ve swap normalleşirken Türk Lirası'nın değer kaybettiğini görüyoruz” açıklamasında bulunmuştu.
Döviz piyasalarının yarattığı baskı ile MB’nin düşük faiz politikasının ise sürdürülebilir olmaktan çıktığı dile getiriliyor. ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, mevcut politikalar nedeniyle Türkiye’de artık “önden yüklemeli” bir faiz artış süreci beklediğini açıklamıştı. ABD’li yatırım bankası yıl sonuna kadar 175 baz puan, önümüzdeki yıl ise 400 baz puan faiz artışı öngördü.
Ekonomistler, kredilerdeki artışın yavaşlatılmasının, enflasyonla uyumlu faiz politikasına geçilmesinin kurlarda daha istikralı bir seyir yaratacağını belirterek “Bu aynı zamanda dolarizasyonu kontrol etmemizi kolaylaştıracak” değerlendirmesini yaptı.

3 domates, 3 ekmek, 3 salatalık fiyatı uçtu! Bu ülkeyi kim bu hale getirdi?23 izlenme
İBB'den yandaş vakıflara kültür etkinliği adı altında ödenek!58 izlenme
AKP’li Belediye ‘Bırakın, evime ekmek götürüyorum’ diyen çocuğun tezgâhına el koydu!63 izlenme
KYK yurdunda bir öğrenci daha intihar etti: Soruşturma başlatıldı65 izlenme
Polis ve İBDA-C’liler camide top oynadı!22 izlenme
YSK CHP'nin itirazını kabul etti, yeniden sayım kararı durduruldu: Beykoz'da Alaattin Köseler mazbatasını alacak39 izlenme
CHP'li Aykut Erdoğdu AKP'lilerin yüzüne vurdu ! 'Yahudi lobisine devlet bütçesinden 67 milyon dolar verildi !'1680 izlenme
Binlerce liralık hediyenin kaydı yok! "Rüşvetin adını kaldırmışlar"67 izlenme
Güllü'nün kardeşlerinin avukatı, aldırdıkları bilimsel mütalaayı açıkladı: "Kesin nitelikte bulgular yer alıyor"
Ve Demirören'le Türkiye'de kumar artık serbest!
Kim ne kadar alacak? İşte meslek meslek zamlı memur maaşları
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde her yıl tek ihalede 1 Milyar TL'lik vurgun !