Kayıt dışı ekonomiyle mücadele için getirilen, 7 bin lira ve üzerindeki alışverişlerin kredi kartı veya banka aracılığıyla yapılma zorunluluğunun devreye girmesiyle birlikte, bazı esnaflar bu sınırın altında kalan işlemlerde kart komisyon oranlarını artırdı. Piyasada, kredi kartı ile yapılan ödemelerdeki komisyon farkının yüzde 20’lere kadar çıktığı gözlemleniyor.
Kayıt dışı ekonomiyi azaltmak için getirilen “7 bin TL üzerindeki alışverişlerde kart kullanımı zorunluluğu” bazı esnaflar tarafından fırsata çevrildi. Tüketiciyi nakit ödemeye yönlendirmek isteyen işletmeler, 7 bin lira altındaki kredi kartı işlemlerinde yüksek komisyon talep ederek tüketiciyi zor durumda bırakıyor. İstanbul’daki bir halı yıkama firması, 3.200 lira olan nakit ödeme tutarını kredi kartı ile 3.860 liraya çıkarırken; bir gözlük mağazasında nakitte 52 bin lira olan gözlük, kredi kartıyla 64 bin liraya satılıyor. Benzer bir olay İstanbul’daki bir oto sanayiinde yaşanırken, sosyal medya ve şikâyet platformları mağduriyet şikayetleriyle dolup taşıyor.
Tüketici dernekleri, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde ek komisyon talebinin yasak olduğunu vurguluyor. “Bazı işletmeler bu uygulamayı yasal gibi göstermeye çalışıyor. Ancak tüketicilerimiz bu tür durumları ilgili mercilere şikâyet etmeli. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde talep edilen komisyon oranları, işletmelere cezai yaptırımlar getirmektedir” diyen dernekler, tüketicilerin haklarını koruma çağrısında bulunuyor.
Tele1
Faruk Bildirici'den atamalara tepki: Haksız yere maaş alarak kamu kaynaklarını yağmalamış oluyorlar55 izlenme
Akşener’den Kılıçdaroğlu’na: Allah razı olsun, Saray’a: Haram, zıkkım olsun!461 izlenme
TFF, ligden çekilen takımlar için kararını verdi20 izlenme
TAYSAD: "Türkiye’de fabrika kapatmayı düşünen yabancı firmalar var"27 izlenme
Bilal Erdoğan: "Dış görünüşüm benim kültürüm değil. Batıdan aldığımız kravat ve ceket. Şalvar giymek daha rahat ama şalvar giydiğin zaman yobazsın, gericisin"61 izlenme
Thodex vurguncusu lahmacun işine girmiş!116 izlenme
Ankara'da dev iflas: Melih Gökçek'in 750 milyon dolara yaptırdığı Anka Park iflas etti!80 izlenme
Ekrem İmamoğlu kendisine dua eden teyzemizi buldu ve aradı2472 izlenme
İşe gelmeden maaş alıyorlar!
Gençlerden Erdoğan'a kötü haber: Özgür Özel fark attı!
Ümit Özdağ’dan tüm il başkanlarına Sinan Ateş talimatı: "Bir Türk milliyetçisini torbacılara vurdurtan yerli ve milli' katil kim?"
CHP’den enflasyon tepkisi: "Bunun adı bilinçli kötülüktür"