Halkın Kurtuluş Partisi’nin önce Marmara Üniversitesi ardından da Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu tarafından reddedilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasının paylaşılması istemine mahkemeden de ret geldi. Kararda, diplomanın kişisel veri olduğu ve kişinin rızası olmadan paylaşılamayacağı savunuldu.
HKP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasının paylaşılması için Marmara Üniversitesi’ne başvurdu. İsteğin reddedilmesi üzerine konu Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu’na taşındı ancak kurul da başvuruyu reddetti. HKP de ret kararlarına karşı dava açtı. Erdoğan’ın diplomasına ilişkin bilgilerin kişisel veri olarak değerlendirilemeyeceği, ülkeyi temsil eden cumhurbaşkanının alelade bir kişi olmadığı gerekçesiyle açılan davada, Ankara 14. İdare Mahkemesi de ret kararı verdi.
Cumhuriyet'in aktardığına göre, Kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile yaşamına, şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgelerin kamu yararının gerektirdiği hâllerde bile ancak ilgilisinin rızası ile açıklanabileceği belirtilen kararda, “Kişisel bilgileri istenen kişilerin tanınmış kişi olup olmadığına ilişkin mevzuatta bir ayrım bulunmadığı, dolayısıyla tanınmış kişilerin aleyhine olarak özel hayatın ve aile hayatının gizliliğinin kapsamının genişletilemeyeceği açık olduğundan dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.
HKP’nin “cumhurbaşkanı olan kişinin anayasada yer alan şartları sağlayıp sağlamadığına ilişkin bilgi ve belgelerin kişisel veri niteliğinde olamayacağı” iddiasına değinilen kararda, “Cumhurbaşkanlığı’na aday gösterilenlerin seçilme yeterliğinin kamu adına inceleme yetkisinin münhasıran YSK’ye tanındığı açık olduğundan bu iddiaya itibar edilmemiştir” ifadeleri kullanıldı.
HKP Genel Sekreter Yardımcısı Tacettin Çolak, mahkemenin başvuruyu daha önce “güncel yarar bulunmadığı” gerekçesiyle usulden reddettiğini ancak istinaftan döndüğünü, son kararın ise esastan verildiğini belirterek, “Bu ret kararı, sağlam gerekçelere dayanmıyor. Bize göre bu ret kararı hukuka açıkça aykırı. Topluma mâl olmuş kişilerin diplomasının toplumla paylaşılması hiçbir şekilde kişisel veri olarak değerlendirilemez. Kaldı ki Tayyip Erdoğan’ın şimdiye kadar ortaya çıkardığı diploması olmadığı gibi ortaya çıkan diplomalar arasında da büyük çelişkiler var. Dava dilekçemizde, bütün yargılama aşamasında ve duruşmada bunları ayrıntılı olarak belirttik. Buna karşın mahkeme, siyasal baskı altında kaldığından hukuka aykırı karar verdi. Bu kararı da istinafa taşıyacağız. Meşru hukuk sistemi içerisinde kalındığı takdirde bu kararın bozulması gerekir” dedi.
halktv.com.tr
Atatürkçüler, İçişleri Bakanlığı'na karşı harekete geçti!81 izlenme
Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra Bakan Mehmet Şimşek’ten ilk açıklama61 izlenme
Diploma skandalında yeni perde: "Telefon trafiğiyle yükselenler de var"24 izlenme
Anıtkabir'deki 23 Nisan töreninde bulunan tek genel başkan sadece Özgür Özel oldu38 izlenme
AKP'li isme maç izlediği statta büyük protesto! Çevik kuvvet eşliğinde ayrılmak zorunda kaldı36 izlenme
Dr. Serdar Savaş 'normalleşme' sürecine isyan etti: Vaka sayısı 3 kat fazla!86 izlenme
'AKP'li 31 kamu görevlisi fuhuş ve şantajdan gözaltında!'110 izlenme
Erdoğan'a 'Dombra' şarkısı yapan Uğur Işılak, cenneti garantilemiş !204 izlenme
İmamoğlu'nun 2017'deki konuşması: "İnşallah bir daha meclis içerisinde seçim yapmak zorunda kalmayız"
CHP'nin Tuzla "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" mitinginden ışıklı gösteri! "Yiğidim aslanım burada yatıyor"
Okul saldırganı İsa Aras Mersinli’nin yeni görüntüsü ortaya çıktı! Canlı yayında şarjöre mermi doldurmuş
Starbucks, Orta Doğu'da 2000 kişiyi işten çıkardı