Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına ilişkin yönetmelik Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte birlikte Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı.
Cumhurbaşkanı bu kotayı yüzde 50 düşürme ve artırmaya yetkili olacak. Nişasta bazlı şekerlerin kotası 2018 yılında önce yüzde 10’dan yüzde 5’e bir yıl sonra da yüzde 2,5’a düşürülmüştü.
Diğer yandan 2002 yılında uygulamaya konulan, şeker kotalarının düzenlenmesine ilişkin yönetmelikte yürürlükten kaldırıldı.
"HEPSİNİ AÇIK EDECEĞİM"
Geçtiğimiz yıllarda çokça tartışılan NBŞ kotası konusunda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Star gazetesinde 2017 yılında yazdığı bir yazıda "Bu zehirin Türkiye’de kullanımını yaymaya çalışan bir yapılanma var. Hepsini açık edeceğim" diyerek "yardım" çağrısında bulunmuştu.
"ERDOĞAN İZİN VERMEZ, BU ÇAĞRIMDAN DOLAYI BENİ ÖLDÜRÜRLER"
Bulut ayrıca “zehir lobisine savaş açtım” demiş ve 3 yıl önce TRT'de yayınlanan Derin Analiz programında şunları söylemişti:
“Bu ülkede NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) ile savaşı başlatan ilk kişi benim. Ben NBŞ ile savaşı başlatana kadar hiçbir gazeteci konuşamamıştı konu hakkında. Halen de konuşan yok. Reklam pastası ve korkudan kimse konuşamaz. Türkiye’nin çocukları gerçek şeker yiyecekse, şeker üretimi yapabilecekse ve hayatta kalması gerekiyorsa ben size şunu söylüyorum; Sayın Cumhurbaşkanımız asla böyle bir şeye izin vermez. Bakın dinleyen herkese sesleniyorum; Tüketimden gelen gücünüzü kullanın; yarın sabahtan itibaren su ve ayran haricinde NBŞ kullanılan hiçbir ürünü çocuklarınıza içirmeyin. Var mısınız? Gerçek şeker kullanmanın 250 katı maliyeti var. NBŞ o kadar adi bir şey ki maliyeti 250’de 1’e düşüyor. Beni bu çağrımdan dolayı öldürürler. NBŞ lobisi o kadar güçlü bir lobi ki beni öldürürler""ERDOĞANBIDEN GÖRÜŞMESİNİN HEMEN ÖNCESİNDE..."
Öte yandan Milli Gazete yazarı Sadettin İnan bu kararın 14 Haziran'da gerçekleşecek BidenErdoğan görüşmesi öncesi alınmasına dikkat çekti...
İnan'ın paylaşımları şöyle:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Haziran’da ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmenin hemen öncesinde nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı! NBŞ firmalarına getirilen yüzde 50 glikoz şartı da kaldırıldı!"
"Bu kararla, 2018 yılında ülkemiz adına sevindiğimiz karardan geri adım atılmış oldu. Şeker pancarı üretimi, zaten özelleştirmelerden dolayı sancılı bir sürece girmişti. NBŞ'nin pazar payının artırılmasıyla bu süreç daha da sancılı hale gelecek!"
"Anlayacağınız bu karar pancar üreticisini üzecek, NBŞ kotasının önemli bir oranını elinde bulunduran ABD'li Cargill ve Amylum şirketlerini sevindirecek"

http://www.krttv.com.tr/gundem/erdoganbidengorusmesioncesiabdyebuyukkiyakh80184.html
11 ÖĞRENCİYE CİNSEL İSTİSMARDA BULUNAN ÖĞRETMEN SERBEST BIRAKILDI!123 izlenme
Sağlık bütçesi kiraya gitti! Şehir hastanelerinin kira bedeli için ayrılan bütçe ilk beş ayda aşıldı!127 izlenme
Geçiş garantili Avrasya Tüneli’nden 'geçmeyen 12 milyon araç' için Hazine’nin 2020'de ödeyeceği ücret dudak uçuklattı!133 izlenme
Ticaret Bakanlığı duyurdu: İdari para cezalarına yüzde 43.93 zam!42 izlenme
Tesettürlü TikTok'çular sosyal medyayı ikiye böldü155 izlenme
Bakan Ersoy’dan 78 cana 4 dakika16 izlenme
Jandarma yalanlamıştı: İşte Tayfun Kahraman'a 'kelepçeli işkence'nin kanıtı33 izlenme
Yangın elektrik hatlarından mı çıktı? Vali işaret etti, şirket yalanladı: CHP'li Murat Bakan video ile yanıtladı43 izlenme