Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik krizin çocuklar üzerindeki çarpıcı etkisi, bu kez de “Suça Sürüklenen Çocuklar” istatistikleri ile ortaya konuldu.
2024 yılında on binlerce çocuk, suça sürüklendiği için ceza mahkemelerinde yargılandı.
Çocuklar en çok, “Hırsızlık” işledikleri gerekçesiyle hâkim karşısına çıkarıldı.
Suça sürüklenen çocuklarla ilgili ceza mahkemelerindeki dosya sayısı, 2024 yılı sonunda 254 bin 617’ye ulaştı. Dosyalardaki toplam çocuk sayısı ise 258 bin 212 olarak kaydedildi.
Yalnızca 2024 yılında ceza mahkemelerinde, suça sürüklenen 126 bin bin 47 çocuk hakkında dosya hazırlandı. Suça sürüklenen çocuklarla ilgili en fazla, “Malvarlığına karşı suçlar” kapsamında dosya açılırken “Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar”, çocukların en fazla suça sürüklendiği suç türü olarak verilere yansıdı. Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu da içeren ve “İfade özgürlüğünün önündeki en büyük engel” olarak değerlendirilen TCK’nin 299 ile 301’inci maddeleri kapsamında 2024 yılında hakkında dosya açılan çocuk sayısının ise 353 olduğu belirtildi.
Suçu sürüklendiği için 2024 yılında ceza mahkemelerinde hâkim karşısına çıkarılan çocuk sayısının 134 bin 383 olduğu bildirildi. Yargılamaların ardından 41 bin 488 çocuk hakkında mahkûmiyet kararı alındı. Suça sürüklendiği gerekçesiyle yargılanan çocuklardan 25 bin 662’sinin davası ise beraat ile sonuçlandı. Çocuklara yönelik alınan, “Hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı sayısı ise kayıtlara, 41 bin 289 olarak geçti.
TCK’nin, “Cumhurbaşkanına hakaret suçunu” düzenleyen 299’uncu maddesi ile “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılama” suçlarını düzenleyen 301’inci maddelerinden mahkûm olan çocuk sayısı da paylaşıldı. Buna göre, 2024 yılında 44 çocuk, ceza mahkemelerinde yargılanarak TCK 299 ve 301’den hüküm giydi.
BirGün
İstanbul'da tramvayda taciz iddiasına dayak30 izlenme
Kendisine ahlaksız cevap veren TRT spikerine Berna Laçin’den cevap!113 izlenme
Tarık Akan'ın anısına, kendi sesinden 'Bir sarmaşık olsaydım'392 izlenme
Anıtkabir'de tepki çeken görüntü: Erdoğan sloganına izin var, Andımız'a yok!28 izlenme
İmamoğlu'nun babasının arazisi denmişti! Özgür Özel gerçeği açıkladı32 izlenme
Parlayan doğal gazı görünce kendini 7'nci kattan aşağıya attı32 izlenme
Rezan Epözdemir soruşturması iktidar içindeki kliklerin kavgasına dönüştü: Şamil Tayyar Saray'ı işaret etti29 izlenme
Diyanet'ten "içki" açıklaması: Taşıyan da servis eden de...43 izlenme
İpek Er’in acılı babası milyonlar adına soruyor: Daha ne kadar delil lazım?
Rojin Kabaiş soruşturmasının seyrini değiştirecek sürpriz tanıktan flaş iddialar! ‘Gördüğüm kız Rojin’e benziyordu’
Troliçe Hilal Kaplan'dan olay yaratan bir çıkış daha! "CHP, FETÖ'nün siyasi ayağıdır!"
AKP’li başkanlar Ankara’da enkaz bırakmış! İhya edilen dernekler usulsüz atamalar…