Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücreti iktidara geldiklerinden bu yana 150 kat artırdıklarını iddia etse de veriler alım gücünün emekli lehine bozulduğunu gösteriyor.
Erdoğan, "Emekli maaşını 66 liradan 10 bin liraya, nereden nereye... Asgari ücreti 184 liradan 17 bin liraya çıkarmış, her anlamda milletimizin refah seviyesini katlayarak yükseltmiş bir hükümet olarak çalışanlarımızın ve emeklilerimizin bugünkü sıkıntılarına gözlerimizi kapamamız mümkün mü? Elbette yaşanan sıkıntıların farkındayız" diye konuştu.
Ancak veriler emekli aylığının giderek asgari ücretin altına gerilediğini, emeklilerin alım gücünün ise yıldan yıla düştüğünü gösterdi. Özellikle 2008 yılından sonra aylık bağlanma oranı ve refah payları düşürülen çalışanların emekli olmasıyla birlikte emeklinin alım gücü iyice geriledi.
Şuanda en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL, ülkedeki pahalılık ortamında temel ihtiyaçları karşımalaya dahi yetmiyor.
Türkİş, ocak ayında açlık sınırının 16 bin 257 TL’ye, yoksulluk sınırının da 52 bin 955 TL'ye yükseldiğini açıklamıştı. Milyonlarca emekli, açlık sınırının yüzde 60'ı, yoksulluk sınırının yüzde 18'i oranında aylıkla geçinmeye çalışıyor.
Geçmiş yıllardaki verileri incelediğimizde ise emeklinin her yıl daha da fakirleştiği görülüyor. Buna göre, AKP'nin iktidar yıllarının ilk aylarından olan 2022 aralık ayında emekli aylığı 257 TL seviyesindeydi. Net asgari ücret ise 184 TL seviyesindeydi. Yani emekli aylığı asgari ücretin yaklaşık 1,4 katıydı.
2003 yılında ise net aylık asgari ücret 226 TL, 4A en düşük emekli maaşı ise 332 TL seviyesindeydi. Yani en düşük emekli aylığı asgari ücretin yaklaşık 1,5 katıydı. Bu da son 21 yıldaki en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.
2016 yılına kadar ise bu oran kademeli olarak düşerken yine de en düşük emekli maaşı hep asgari ücretten fazla oldu. 2016'ya gelindiğinde ise işin seyri değişti.
2016'da 4A en düşük emekli maaşı net asgari ücretten daha düşük hale geldi. Asgari ücret 1301 TL olurken emekli maaşı 1265 TL oldu. Böylece en düşük emekli maaşının asgari ücrete oranı 1’in altına düşerek 0,97 oldu.
2022’in ilk yarısında bu oran 0,74’e kadar düştü. 2023 başında 0,69’u gören en düşük emekli maaşının asgari ücrete oranı 2023 ikinci yarısında ise 0,66’ye kadar geriledi.
2024'te en düşük emekli maaşı 10 bin TL olurken asgari ücret ise 17 bin TL olarak düzenlendi. Böylece en düşük emekli maaşının asgari ücrete oranı 0,58'e kadar geriledi.
2002'de en düşük emekli maaşıyla 12 gram altın alınabiliyorken 2024 yılında en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL'ye yalnızca 4,6 gram altın alınabiliyor.
Emekli maaşındaki gerileme yalnızca işçi emeklilerinin değil, memur emeklilerinin maaşına da yansıdı.
DİSKAR’ın geçen yıl hazırladığı Emekli Raporu, son 20 senede maaşların emekliler aleyhine nasıl değiştiğini gösterdi. Aralık 2002Temmuz 2023 arasında ortalama emekli sandığı aylığı asgari ücretin 2,7 katı iken 0,89 katına geriledi.
Sözcü
İmamoğlu, diploma soruşturmasında ifade verdi: İşte İBB Başkanı'nın ifadesi24 izlenme
Ankara’da sağlık çalışanlarına saldırı! Kendilerini tıbbi cihazlarla korudular!53 izlenme
İsmail Saymaz canlı yayında Hilal Kaplan'ı rezil etti! 'Taraf gazetesinin tetikçisi! F.Gülen için şiir yazmış bir kadın! Utanmadan şimdi o geçmişini sileceğini zannediyor!'121 izlenme
Yandaş ATV muhabirinin 'İstanbul Esenler otogarında bayram yoğunluğu var' diye yalan haber yapınca, vatandaş ifşa etti!82 izlenme
İnce: Seneye iftarı sizinle birlikte Çankaya’da yapacağız242 izlenme
Esnaf salgına dayanamadı52 izlenme
Teknolojinin kaymağını o yiyor: Müdüre aylık 32 bin liralık kıyak maaş!385 izlenme
Uyuşturucu kaçakçılığından aranan Venezuelalı siyasetçi de SBK'nın uçağıyla uçmuş!36 izlenme
CHP’li vekilden Feyzioğlu’na tepki: Davetiyesini iade etti!
Fatih Altaylı 'Dilan Polat' davasını yazdı: "Türk adaleti için de yas ilan edelim ama 3 gün yetmez en az 1 ay olmalı"
'Ekrem İmamoğlu'na kurgulanmış provokasyonlar yapılıyor'
İstanbul Atatürk Havalimanı yolcuya kapatıldı ama ayrıcalıklı 90 bin uçuş gerçekleşti!