Avrupa'dan 20 ülkenin yer aldığı Euro Bölgesi'nde mart ayında aylık enflasyon yüzde 0,8, yıllık enflasyon yüzde 2,4 oldu. Şubatta bölgede aylık enflasyon yüzde 0,6, yıllık enflasyon yüzde 2,6 olmuştu.
Ekonomistlerin mart ayı beklentisi aylık enflasyon için yüzde 0,9, yıllık için yüzde 2,5 olmuştu. Açıklanan rakam beklentinin altında kaldı.
Şubatta yüzde 3,1 olan Euro Bölgesi'ndeki yıllı kçekirdek enflasyon da martta yüzde 3,0'lık beklentiye karşılık yüzde 2,9'a geriledi. Martta aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,9 oldu.
Martta yıllık hizmet enflasyonu yüzde 4'te sabit kalırken, gıda enflasyonu yüzde 3,9'dan yüzde 2,7'ye, enerji dışı sanayi ürünleri enflasyonu yüzde 1,6'dan yüzde 1,1'e geriledi. Enerji enflasyonu ise şubatta yüzde 3,7 iken martta yüzde 1,8 oldu.
İşlenmemiş gıda ürünlerinde yıllık enflasyon yüzde 04 olarak hesaplandı.
ABD'de ise tüketici enflasyonu şubatta yüzde 3,2 olmuştu.
Türkiye'de ise martta aylık enflasyon yüzde 3,16, yıllık enflasyon yüzde 68,5 oldu.
Türkiye'de yıllık resmi enflasyon, Euro Bölgesi enflasyonunun tam 28,5 katı oldu.
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise martta enflasyonu aylık yüzde 5,68, yıllık yüzde 124,63 olarak hesapladı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), martta İstanbul enflasyonunu aylık yüzde 3,93, yıllık yüzde 78,25 hesaplamıştı.
Türkİş, martta mutfak enflasyonunu aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 75,09 olarak açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'de son yıllarda enflasyonun kontrolden çıkmasını dış faktörlere bağlayarak "enflasyon sadece Türkiye'nin değil, Covid19 salgını sonrasında tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı bir baş ağrısı olduğunu" sık sık öne sürüyor.
Erdoğan'ın Mayıs 2023 seçimleri sonrasında iş başına getirdiği ekonomi yönetimi ise Türkiye'deki enflasyonun nedeninin önceki dönemdeki "rasyonel olmayan politikalar" kaynaklı olduğunu belirtiyor.
Euro Bölgesi ülkeleri içinde Litvanya, yüzde 0,3 ile mart ayında bölgenin en düşük yıllık tüketici enflasyonuna sahip ülkesi oldu.
Hırvatistan, yüzde 4,9'luk enflasyonla bölgede zirvede yer alırken, bölgenin bir numaralı ekonomisi Almanya'da enflasyon yüzde 2,3 oldu.
Komşu Yunanistan'da ise enflasyon martta yüzde 3,4'e yükseldi.
Sözcü
Ahlaksız yobazın biri, dışarıda şort giyen genç kıza sözle saldırıp kızı 'ahlaksız', kızın babasını ise 'gavat' ilan etti!103 izlenme
AKP'ye oy verdiğini söyleyen vatandaş 'Her şey ateş pahası! İnsanı zorla solcu yapıyorlar!'51 izlenme
'Yalanlarken duyurdu'... Santral sahibi Çevre Bakanı!387 izlenme
Son yapılan tüm anket sonuçlarından AKP için bir ‘ilk’ çıktı: Sürekli eriyor!39 izlenme
Yılmaz Özdil'den 86 yıl önceki fotoğrafla çarpıcı 'İstanbul Sözleşmesi' tepkisi!79 izlenme
CHP'li Tekin sordu: 'Devletin arazilerini 'FETÖ’ye peşkeş çekenler kim?'184 izlenme
Kız kardeşe tecavüz sanığı ağabeylerin cezası onandı!840 izlenme
Narin Güran’ın ailesiyle olan son fotoğrafları ortaya çıktı! İki detay dikkat çekti25 izlenme
AKP’nin Adana’daki gençlik şöleni için skandal iddia! "Gençlik Şöleni için vatandaşları taşıyan araçların ücretleri baskıyla okul ödeneklerinden ödetildi"
Alaattin Köseler'den vekiline istifa çıkışı: "Beykozlu, Beykozluyu asla satmaz"
Soylu'dan Kılıçdaroğlu'na ağır itham!
Şimşek’in acı ilacını vatandaş içiyor