Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık resmi tüketici enflasyonu yüzde 61,14 ile 20 yılın zirvesini yeniledi.
Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 artış gerçekleşti.
Yıllık en düşük artış yüzde 15,08 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 26,73 ile eğitim, yüzde 26,95 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 34,95 ile sağlık oldu.
Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 99,12 ile ulaştırma, yüzde 70,33 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 69,26 ile ev eşyası oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Mart ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 1,78 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 1,84 ile konut ve yüzde 2,78 ile eğlence ve kültür oldu.
Buna karşılık, 2022 yılı Mart ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 13,29 ile ulaştırma, yüzde 6,55 ile eğitim, yüzde 6,04 ile lokanta ve oteller oldu.

Mart 2022’de, endekste kapsanan 409 maddeden, 69 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 27 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 313 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 16,38, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,34 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 27,48 artış gerçekleşti.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise mart enflasyonunun aylık yüzde 11,93, yıllık yüzde 142,63 olduğunu açıkladı.zam.jpg" alt="" width="884" height="701"/>
Motorin martta bir önceki aya göre yüzde 32,67’lik fiyat artışıyla zam şampiyonu oldu. Yüzde 24,41’lik artışla benzin bu alanda ikinci olurken, yüzde 23,47’lik artışla kömür üçüncü oldu.
Yüzde 20,56’lık artışla kuru soğan, mart ayında fiyatı en çok artan dördüncü ürün olurken, şehirlerarası otobüs biletinde artış yüzde 20,01 olarak açıklandı.
Yıllık üretici enflasyonu şubatın ardından martta da üç haneli gerçekleşti ve yüzde 114,97 seviyesine yükseldi. Aylık bazda üretici fiyatlarındaki artış yüzde 9,19 oldu.
Üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki makas 53,8 puanla yine rekor kırdı.
Test kitlerinin sahibi Bioeksen konuştu: İhaleyi kazandık, onay süreci devam ediyor100 izlenme
İmamoğlu isyan etti! 'Kanal İstanbul’a kimin ihtiyacı var? Bir avuç insanın rantı için bu ülkenin 136 milyon m² tarım ve orman alanı ile en kıymetli su havzaları yok edilecek!'75 izlenme
'Her şey çok güzel olacak' sloganının mucidi Berkay Gezgin tutuklandı31 izlenme
Trump için harcanan para artıyor: 9.5 milyar lirayı buldu24 izlenme
Bahçeli "asla gündemde yok" demişti: Erken seçim anketinin sonuçları belli oldu24 izlenme
Kavga büyük! Ahmet Hakan, Nagehan Alçı'yı BankAsya üzerinden bombaladı!830 izlenme
AKP'de istifa depremi! İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya büyük şok!92 izlenme
AKP'li Kuzu İnönü'yü hedef aldı!124 izlenme
Erdoğan yılbaşında enflasyon için “hızla düşecek, temenni değil, teknik hakikat” demişti
Narin davasında yeni ses kayıtları ifşa oldu: "Cinayeti üstlensin"
Bahçeli'den Öcalan çıkışı sonrası ilk açıklama
KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Yurdu’nda öğrencilerin çamaşırlarını karıştırıp yataklarına prezervatif bıraktılar!