Son 5 yıldır vatandaş artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonun pençesinde geçim mücadelesi verirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “Ben ekonomistim” diyerek enflasyon ile mücadele ve vatandaşın enflasyona ezdirilmeyeceği vaadi havada kaldı. Başkanlık seçimi sürecinde Erdoğan'ın unutulmayan sözleri arasında yer alan ‘'Verin yetkiyi, ondan sonra faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz'' ifadeleri ile simgeleşen vaatlerine karşılık, enflasyonda Cumhuriyet tarihinin aylık ve yıllık rekorları kırıldı. Son olarak Erdoğan, dün Macaristan ziyaretinden dönüşünde uçakta yaptığı “Vatandaşlarımız gönüllerini ferah tutsunlar, ekonomi kadrolarımız işinin ehli. Türkiye'de enflasyonu tek haneye düşüren bir iktidar olarak, enflasyonu yine tek haneye AKP kadrolarının düşüreceğine inansınlar” ifadeleri ile tek haneli enflasyon vaadinde bulunmaya devam etti.
45 AYDIR ÇİFT HANEDE
Başkanlık sisteminin devreye girdiği yıl olan 2018'in Ocak ayında yüzde 10.35'lik enflasyonu gören Türkiye, 2018 Aralık ayında ise yıllık bazda yüzde 20.30'luk enflasyonu gördü. 2018'de dolar kurunda yaşanan çıkışla birlikte kontrolden çıkmaya başlayan enflasyonda 2019 Ekim ayında kaydedilen yüzde 85.5'lik orandan sonra son 45 ayda bir daha yıllık bazda tek hane görülemedi. 90'lı yıllara geri dönüş yapılan 2022'ye yüzde 48.69'luk enflasyonla giriş yapan Türkiye, Ekim 2022'de ise yüzde 85.51'lik enflasyon ile zirveyi gördü. Tarihi seçimlerin yaşandığı 2023'te ise yüzde 39.59'luk enflasyon oranı ile girilen seçimlerin ardından yüksek vergi artışları ve kurun çıkışı ile Temmuz 2023'te yüzde 47.83'lük oran ile enflasyon yeniden yükselişe geçti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan son enflasyon tahminleri de halkın uzun bir süre daha yüksek enflasyon altında yaşayacağına işaret ederken yıl sonu enflasyon tahmini 2023 için yüzde 58'e çıkarıldı. Temmuz ayında görülen yüzde 9.49'luk enflasyon tarihin en yüksek temmuz ayı enflasyonu olarak kayda geçerken, yüzde 47.83'lük yıllık enflasyon ile Türkiye, Avrupa'da birinci dünyada 8'inci G20'de ise ikinci sırada. Yine TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 33'e, 2025 yıl sonu tahminini de yüzde 15'e güncellediklerini açıklamıştı.
2 Mayıs 2017
Enflasyon: %11.72
Enflasyonu Allah'ın izniyle daha da düşüreceğiz.
13 Kasım 2020
Enflasyon: %14.03
Önceliğimiz şüphesiz ki enflasyonu süratle tek haneli rakamlara ardından da orta vadeli programımızdaki seviyelere çekmektir.
6 Haziran 2022
Enflasyon %78.62
Aslında bugün bizim ülkemizde teknik anlamda enflasyon değil fiili bir hayat pahalılığı sorunu vardır.
Sözcü
Çarpıcı iddia! Navigasyonlar ücretli yola yönlendiriyor!90 izlenme
Otobüste kadınları çekerken yakalanan sapıktan pişkin sözler! "Böyle giyinmenizi kınıyorum"44 izlenme
Erdoğan istedi, hakaret ettiği iddiasıyla 16 yaşındaki lise öğrencisine jet hızıyla ceza çıktı26 izlenme
Saray'ın koruma giderinin son 4 yılda 6 kat artmasına AKP'li vekil 'Saray'a zam yapılmasın mı' dedi, CHP'li Başarır yanıt verince AKP'li vekil sus pus oldu!35 izlenme
Akdeniz Bölgesi'nin kilit şehri: MHP’nin oyları CHP ile İYİ Parti’ye gidebilir…302 izlenme
Güldür Güldür Show'dan ayrılan Onur Buldu'dan duygusal mesaj27 izlenme
ADD’nin gönderdiği 805 mektup buhar oldu!42 izlenme
TBMM'de kabul edildi: Trafik cezalarında büyük artış15 izlenme
Tayfun Kahraman yeniden yargılanacak! AYM karar verdi
İzmir Atatürk Lisesi müdürü de İzmir Marşı'ndan rahatsız olmuş !
AKP'li Şaban Dişli son kararınız diye sordu çiftçiler yanıtladı ' #Hayır ! '
Türkiye'yi ayağa kaldıran cinayete ilişkin ilk duruşma: Tutuklu dede, tüm suçlamaları reddetti