Türkiye'de özellikle ev hanımları arasında köklü bir gelenek olan 'altın günü', ev yapımı ikramlar ve sohbetlerle hem sosyal bir ortam hem de finansal bir dayanışma sunar. Altın günü, sosyal etkileşimin yanı sıra, bir birikim aracı olarak da işlev görür.

Inside Turkey'den Emel Altay'ın haberine göre, Türkiye'deki ekonomik zorluklar ve artan gıda fiyatları, 'altın günü' geleneğinin sürdürülmesini güçleştiriyor.
Mart 2025 yıllık enflasyon rakamları TÜİK'e göre yüzde 38,1 iken ENAG'a göre yüzde 75,2 olarak açıklandı. Bu enflasyon ortamında, özellikle un, yağ ve peynir gibi temel gıda maliyetlerindeki artış, geleneksel 'altın günü' toplantılarını finansal zorluk haline getiriyor.
Prof. Dr. Serap Durusoy, artan gıda fiyatları ve yükselen enflasyonun misafirperverlik geleneklerini olumsuz etkilediğini vurguluyor. Durusoy, durumu "Nüfusun yarısından fazlası açlık sınırının altında gelir elde ediyor. Bu nedenle, misafir ağırlamak bile lüks gibi algılanabiliyor" sözleriyle açıklıyor.
"Altın gününün kökleri, erken Cumhuriyet döneminde üst ve orta sınıf kadınların yaygın olarak düzenlediği 'Kabul Günü'ne dayanır" diyen Sosyolog Dr. Gökben Demirbaş, günümüzde ise özellikle orta sınıf kadınların bu toplantılardan uzaklaştığını gözlemlediğini ekliyor. Demirbaş, bu değişimi "Nedenler basit: finansal baskı ve iş gücüne katılım" diyerek açıklıyor.

Albayrak: AK Parti yokuş aşağı gidiyor!221 izlenme
AKP grubu, bugüne kadar İmamoğlu'nu engellemek için neler yaptı?126 izlenme
Elektriğe yaklaşık yüzde 30 zam yolda!55 izlenme
Ankara’da korona alarmı: Vakalar gizlenmiş!81 izlenme
Fatih'in 'hayalet' evleri tehlike saçıyor: "Binanın altında kaldığımızda gelirler!"27 izlenme
AKP'li Nihat Zeybekçi'den ipe sapa gelmez sözler: "Atatürk yaşasaydı AKP’li olurdu"34 izlenme
AKP'den 'kara para' aklamak isteyenlere yeni müjde!271 izlenme
Avustralya Merkez Bankası 12 yıl sonra faiz artırmaya karar verdi53 izlenme
CHP'ye bir engel daha: Sandığa da salon yok! Gerekçe 'hafta sonu maçları'
Gurbetçinin sözleri röportaja damga vurdu: "Hollanda'da oy vermek için 4-5 saat sıra bekliyor. Orada sola veriyor, burada sağa veriyor. Sol orda cepleri dolduruyor"
İmamoğlu'ndan çok net seçim açıklaması: "Yetkiyi millet verir millet alır adaylığım kesin"
Özgür Demirtaş'tan enflasyon isyanı: "Ülke paramparça oldu"