Kuruyemiş ve lokum fiyatlarına gelen zamlar, bayram alışverişinin kalbi olarak bilinen Eminönü’nde satışları düşürdü, kuru kalabalığı artırdı.
Fiyatların bir önceki Ramazan bayramı öncesi döneme kıyasla yüzde 30 ila yüzde 100 aralığında zamlandığını söyleyen esnaf, aynı dönem aralığında satışların da yüzde 4060 aralığında azaldığını anlattı.
Lokum fiyatlarının 50 liradan başlayıp 400 lirayı aştığı tarihi Mısır Çarşısı’nda, bayramda en çok ikram edilen karışık kuruyemişin kilosu ise 120 liradan başlayıp 500 lirayı aşıyor.
153 yıldır Mısır Çarşısı içinde bulunan bir işletmenin yetkilisi, “Burada görülen kalabalık kuru kalabalık, satışa dönüşmüyor. Bu sene 20 liralık lokum bile kredi kartıyla alınır hale geldi” dedi.

Fiyatların Mısır Çarşısı içine göre daha uygun olduğu Çarşı yanında bile karışık kuruyemişin kilosu 240 lirayı buluyor. (Kaynak: Sozcu.com.tr)
Mısır Çarşısı’nda bu sene bir kilo fındığın fiyatı 190 liradan başlarken, en ucuz Antep fıstığı ise 300 lira.
Sarı leblebinin kilosu bile Mısır Çarşısı yanındaki çarşıda 80 liradan başlarken, Çarşı içinde 140180 liraya çıkıyor. Çarşı içinde karışık kuruyemişin ‘indirimli fiyatının’ 325 liradan satıldığı işletmeler bulunuyor.
Çarşı içindeki bir esnaf, “Bayrama özel karışık kuruyemişin kilosunu 375 TL’den 325 TL’ye indirdik. Alabilen 200300 gram alıyor. Artan pahalılık, sabit müşterilerimizin bile bir kısmını kaybettirdi” dedi.

Mısır Çarşısı’nda bir kilo meyveli lokum 220 TL iken, çift kavrulmuş fıstıklı lokum 480 TL. (Kaynak: Sozcu.com.tr)
Bu sene sade lokum satışlarında patlama olduğunu söyleyen bir başka çarşı esnafı da “Çifte kavrulmuş lokum, Antep fıstığı fiyatlarından dolayı 180 liradan 375 liraya çıktı. Geçen sene kilosu 40 lira olan sade lokum, bu sene 70 lira. En çok satılan da bu. Ancak bu ürünü de 2030 liralık olacak şekilde kredi kartıyla alıyor vatandaş” diye konuştu.
“Satışlardaki düşüş durmuyor da… Sürekli bir düşüş eğilimi var” diyen aynı esnaf, fiyatları gurbetçi vatandaşların da pahalı bulduğunu, yaşadıkları ülkeye dönerken hediye olarak aldıkları ürünlerin gramajını düşürdüklerini anlattı:
“35 kilo aldıkları kuruyemişi onlar bile 12 kiloya düşürdü. İnanın, yabancılar olmasa satış yapamayacağız.”
İşte Ramazan bayramı öncesi, ‘bayram alışverişinin kalbi’ olarak bilinen Eminönü ve Mısır Çarşısı’nın hali…

Mısır Çarşısı’nda kalabalığın arttığı saatlerde bile esnafın işlerindeki durgunluk göze çarpıyor. (Kaynak: Sozcu.com.tr)
Esnafın işlerinin durgun seyrettiği aynı saatlerde Mısır Çarşısı…

Sözcü
Al sana tasarruf! Şimşek, 16 milyon liralık araca biniyor, ekibi de çift maaş alıyor20 izlenme
Kent lokantalarının 3'üncüsü açıldı: İlk servis İmamoğlu'ndan34 izlenme
Akit TV'de skandal sözler 'Sivil öldürecek olsak Cihangir’den, Nişantaşı’ndan, Etiler’den, Meclis’ten başlarız !'762 izlenme
Söğüt Kaymakamlığı önündeki Atatürk büstü onarım bekliyor!93 izlenme
Okul gezisiyle firar: Erasmus'la Avrupa’ya giden lise öğrencisi iltica etti28 izlenme
Mansur Yavaş'tan Bakan Işıkhan'a 'Haciz' yanıtı: Belediyenin gerçek SGK borcunu açıkladı21 izlenme
Zam üstüne zam! Et fiyatları el yakıyor, vatandaş tepkili!50 izlenme
İhtiyaç kredisi ve kredi kartında alarm zilleri çalıyor8 izlenme