26 Ekim Salı Günü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı web sayfasında "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" manşetiyle bir proje tanıtım haberi yayımlandı.

Yayımlanan habere göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesinin Yenimahalle Şehit Öğretmen Mehmet Ali Durak Ortaokulu'nda düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada projenin "herkes için güzel bir müjde" olduğunu belirtti:
Kütüphaneler, eğitimin ve okulların kalbidir. Projemizin, tüm okullarımızda bu kalbin güçlü bir şekilde atmasına vesile olacağına inanıyorum. 81 ilimizde, hem kütüphanesi olmayan okullara kütüphane kazandırılacak hem de hâlihazırdaki kütüphane içerikleri zenginleştirilecek.
Kütüphane kullanımının öğrencilere sayısız faydaları olduğuna dikkati çekerek "Her şeyden önce kütüphane; öğrencileri yaşam boyu öğrenen, bilgiyle teması kesilmeyen bireyler olarak yetiştirir çünkü en başta öğrenmeyi öğretir. Yani insanı bağımsızlaştırır. Bilhassa ilkokul ve ortaokul çağında kütüphane alışkanlığı kazanan öğrencilerin bilgiyi bulma ve analiz etmede çok daha başarılı oldukları biliniyor. Bu da onları öğrenmeye açık ve özgüvenli insanlar yapıyor.
'KİTAP İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASINA KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞIMIZ DESTEK VERECEK'
Proje kapsamında kütüphanesi olmayan okullara yeni kütüphane yapılacağını, okullardaki mevcut kütüphanelerin de yenileceğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise şunları söyledi:
İki ay gibi kısa sürede 57 bin 108 okulumuzdan kütüphanesiz olan kalmayacak. Gerekli tüm kaynakları, bugün itibarıyla okullarımıza aktarmış bulunuyoruz.
Güncelleyeceğimiz veya yeni yapacağımız kütüphanelerin kitap ihtiyaçlarının karşılanmasına Kültür ve Turizm Bakanlığımız destek verecek.
Projenin Millî Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatıldığını ifade eden Bakan Özer, okullar arası imkân farklılıklarını azaltacak ve eğitimde fırsat eşitliğini artıracağını öne sürdüğü bu proje için Emine Erdoğan'a teşekkür etti.

"Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesine dair çıkan haberlerde ve ilgili bakanlık sayfalarında projenin içeriğine dair bir bilgi yer almadığı görüldü.
'SÖYLEDİKLERİMİN HEPSİNİ DOĞRULAYAN BİR PROJE OLMUŞ'
Projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kütüphanecilik Bilim Uzmanı Aydın İleri, güncel MEB verilerine göre iki ay gibi bir sürede kütüphanesiz okul kalmayacağı yönündeki söylemlerin gerçek dışı olduğunu belirtti. "Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı bir araya gelerek okul kütüphaneleri üzerinden topluma hayal pazarlıyor" diyen İleri, şu ifadelere yer verdi:
Yıllardır hazırladığım raporlarda yazdıklarımınsöylediklerimin hepsini doğrulayan bir proje olmuş.
Milli Eğitime bağlı okullarda (Özel Eğitim Kurumları Hariç) gerçek bir kütüphane yok. Olduğu varsayılan kütüphaneler kütüphaneci kadrosunda çalışan hiçbir personel yok. Bugüne kadar MEB verilerinde okul kütüphaneleri için ayrılmış bir bütçe kalemi yok.
Bu iddialı proje ile birlikte şu soruları ilgili kişilere kurumlara, bürokratlara sormak gerekir.
- Türkiye'de kaç okulda gerçek anlamda kütüphane var?
- Okul kütüphanelerinde toplam kaç kitabı var?
- Kitapla nasıl bir ortamda öğrencilere sunuluyor?
- Kitaplarda kataloglama, sınıflama var mı?
- Kitapların kayıtlı olduğu ödünç alma verme sisteminin gerçekleştiği bir otomasyon programı var mı?
- Kütüphaneler hangi zaman aralıklarında açılıyor?
- Kütüphanelerde teknik işlemleri kim yürütüyor?
- MEB'e bağlı okullarda çalışan kütüphaneci var mı?
- Çalışan kütüphaneciler varsa ihtisas elemanı mı?
- MEB'in okul kütüphanelerine ayırdığı yıllık bütçe var mı?
- MEB okul kütüphaneleri kitapları nasıl sağlıyor?
- MEB okul kütüphanelerinin bir standardı var mı?
Bildiğimiz net olan tek şey okul sayısı ve bu okullarda kütüphaneci kadrosu ile çalışan hiçbir çalışanın olmadığı.
"Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesi haberinde kütüphanecilere dair hiçbir bilgi paylaşılmamış.
- Projenin bütçesi ne kadar?
- Projenin çalışan kaç personeli var?
- Proje personeli kimlerden oluşuyor?
- İki ay gibi kısa sürede 57 bin 108 okula nasıl kütüphane kurulacak?

Aydın İleri Kütüphanecilik Bilim Uzmanı
'GERÇEKLE HİÇBİR BAĞI YOK'
TÜİK'in 2020 yılına ait verilerine göre 57 bin 108 okulun 24 bin 950'sinde hiç kütüphane olmadığını belirten İleri, bu verilere göre her bir öğrenciye 2 kitabın bile düşmediğini ortaya koydu. "19 yılda, 380 ayda kurulamayan okul kütüphaneleri iki ayda kurulabilir mi?" diye soran İleri, şu soruları yöneltti:
- AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 tarihinden bu yana 10 bakan değişti. 19 yıl 380 ay geçti. 19 yılda, 380 ayda kurulamayan okul kütüphaneleri iki ayda kurulabilir mi?
- 57 bin 108 okulda kütüphane kurulacak fiziksel alan var mı?
- 57 bin 108 okulda kütüphane kurulacak raf, masa, sandalye, vb. kütüphane mefruşatı hazır mı? Hazır değilse nasıl tedarik edilecek?
- 57 bin 108 okula kaç kitap alınacak?
- 57 bin 108 okul kütüphanesini kim işletecek?
- Ve işin en önemli boyutu MEB'in proje ortağı olan T. C Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kütüphaneler için nasıl bir çözüm sunacak?
'BAKANLIK KENDİ KÜTÜPHANELERİNİ İŞLETEMİYOR'
İleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlu 128 halk kütüphanesinin uzun bir süredir kapalı olduğunu belirterek 8 milyon 420 bin vatandaşın hizmet alamadığını ifade etti. 15'i İstanbul olmak üzere 94 ilçede hiç kütüphane hizmeti verilmediğini söyleyen İleri, toplamda 19 milyon 420 bin vatandaşın kütüphane hizmeti alamadığını söyledi. Bakanlığın istatistiklerinin çok gözükmesi için bazı belediyelerin kütüphanelerini de kendi istatistiklerine dahil ettiğini ekleyen İleri, "Kendi zorunlu kütüphane hizmetini yerine getiremeyen bakanlık Milli Eğitim Bakanlığına bağlı "Okul Kütüphaneleri" sorununa nasıl bir çözüm getirecek?" sorusunu yöneltti.
Kapalı kütüphanelerin bir an önce açılması yönünde çağrıda bulunan İleri, bütün kütüphanelere en az bir tane kütüphanecilik ihtisas elemanı görevlendirilmesi gerektiğini söyledi.
https://www.krttv.com.tr/egitim/emineerdoganinhayaliprojesikutuphanesizh98227.html
İYİ Parti’den CHP’ye geçen 108 milyonluk borcu olan belediyenin sandalyeleri kahvehaneden çıktı32 izlenme
İstanbul Havalimanı'nda maymun çiçeği virüsü için sıkı önlemler33 izlenme
Türkiye nitelikli işsizlikte Avrupa birincisi! Üniversite mezunu işsiz sayısı çığ gibi büyüyor65 izlenme
Millete, 'alışacaksınız' diyen AKP'li Mücahit Birinci 5 bin TL'lik atkıyı kabul etti!46 izlenme
Saray'a giden savcıya nikah hediyesi: Yargıtay üyeliği!49 izlenme
Esenyurt katliamını yapan saldırganlar Cinayet Büro'daki sorguda her şeyi anlattı467 izlenme
Milyonlarca yurttaş aç yatıyor... 'Aşırı yoksulluk yok' diyen bakanı, Aile Bakanlığı'nın verileri yalanladı34 izlenme
Haluk Levent ve Hasan Can Kaya çadırda yaşayan şehit ailesine ev aldı30 izlenme
Erol Mütercimler’in Teğmenler açıklaması yeniden gündem oldu: "Genelkurmay Başkanı esir düştü, ordunun itibarı zedelenmedi de teğmenler mi zedeledi?"
AKP'lilere göre kriz yok ! Dahası laf da anlamıyorlar !
Azerbaycan seçime gidiyor: İlham Aliyev "Muzaffer halkın muzaffer lideri" sloganıyla beşinci dönemine hazırlanıyor.
Tabip Odası Başkanından korkutan açıklama: Yoğun bakımlar doldu