Son yıllarda emeklilik aylığı çoğu emeklilik için ancak ek maaşla birlikte anlamlı hale gelen yetersiz bir gelir kalemi oldu. Forum Toplum Araştırmaları Enstitüsü Derneği'nin 'Türkiye'de Emekli Yoksulluğu' araştırması emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun kalanlar ve geçinmek için ayakta durmak zorunda kaldıklarını bir kez daha ortaya koydu.
Araştırma kapsamındaki bilgiler “Çalışmak benim için mümkün değil, geçinebilmek için çalışmak zorundayım” ifadesine yüzde 64,2'si kesinlikle katıldığını, yüzde 24,5'i ise katıldığını belirtti. Bu yemeğe katılma oranı toplam yüzde 88,7'ya ulaştı. Yine benzer bir ifade olan “Çalışmadan temel sorunlarımı karşılayamam” diyenlerin oranı da toplamda yüzde 88,8 oldu. Katılımcıların yüzde 76'sı ısınma giderlerini karşılarken bile zorlandığını belirtti.
'ESKİDEN RAHATTI'
Emeklilik aylığı dışında ek gelire sahip olmak ve kira ödememek de emeklinin temel kayıtlıları arasındadır. Katılanlardan biri "Emekli maaşım henüzse çalışmazdım, evde oturuyordum. 77 yaşında sonra benim burada ne işim var? Ama emekli parası henüz yok" hayattayken, bir başka şu değerlendirme yaptı: "Eskiden en emekli olduktan sonra rahat bir hayat ayaktaydınız. Bir ev alabilirim diye değerlendiriyorsunuz çok zor."
Bir arada da "Çalışırken maaşımın dörtte biri aylık yiyecekya giderdi. Şimdi maaşımın geçisinde gidiyor. O da çok rahat bir gıdaya değil" değerlendirmesinde bulundu. Katılımcılar arasında tam zamanlı çalışanların yüzde 56,6'sının ilk aşamada yer aldığı görüldü. Emeklilik sonrasında çalışanların yüzde 62'sinin sigortalı olmadığını belirtti.

Araştırmada emekli aylığı ve halen sürdürmekte olduğu çalışma dışında kira, faiz, ikinci bir maaş ya da benzeri düzenli gelire sahip olanların oranı yüzde 27.3'te kaldı. Konut edinmiş olanlar 2008 öncesi dönemde en büyük ağırlıkta toplanmışlardı. Araştırmaya katılan bir emekli, "Hayattaki en büyük yatırımımız ev sahibi olmak. Bugün bakıyoruz 2530 bin liradan aşağı kira yok. Nasıl verecektik" diye sorarken, bir başka "Evim ayrılacaktım. Ev olduğu için bir şekilde başımızı sokuyordu. Olmasaydı çok daha kötüydü" dedi.
Sözcü
Memura emekliye refah payı şart!23 izlenme
Bilin bakalım bir otomobilden kaç kaçak göçmen çıkabilir? Jandarma durdurdu say say bitmedi!50 izlenme
Vatandaşın yiyemediği etler Nebati’nin sofrasında!75 izlenme
Kilosunu '30 kuruşa' satamadığı soğanlarına '1500 liraya' bekçi tuttu !353 izlenme
Nihayet Maltepe'de sayım bitti! Ve mazbata önünde engel kalmadı!220 izlenme
Balıkesir'de patlayan fabrikayla ilgili flaş iddia41 izlenme
TBMM arşivinden yurt genelindeki ilk 10 Kasım törenleri57 izlenme
Bugüne kadar, kendi ifadesiyle 'Erdoğan'ı aldatanlar !'200 izlenme
İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: "Bu millete artık zarar vermeyi bırak, görevini yap"
10 ve 20 TL'nin hükmü kalmadı, bankamatiğe gidenler tomar tomar para çekecek: Vatandaş ve esnaf isyanda!
AKP emekliye seçim öncesi zam için kapıyı kapattı
"Pamuk eller cebe ile" ne kadar toplandı?