İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe, Elazığ'da yaşanan depremin ülke gündeminden Kanal İstanbul'un çıkarılıp, yerine Deprem İstanbul'un alınması için büyük bir uyarı olduğunu söyledi. Gökçe, olası bir İstanbul depreminde 100 binlerce binanın yıkılacağını ve depremin gece gerçekleşmesi halinde 150 bin gündüz olması halinde de 50 bin kişinin öleceğini öne sürdü.
Gökçe, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, “Binalarımız çürük, kentsel dönüşüm deprem için değil rant için yapıldı. İmar affı riski daha da artırdı. Elazığ'a rağmen deprem gerçeğini görüp önlem almazsak bu ülke İstanbul depreminin altından kalkamaz” dedi.
FAYI, BİNALARI KONUŞUN
İMO Başkanı Gökçe, Elazığ depreminin yaşanmasının ardından TV'lerde yine fay hatlarının konuşulduğunu, esas konuşulması gerekenin ise faylar değil çürük binalar olduğunu söyledi. Gökçe, “Bu ülkede fayları bilmeyen kalmadı. Hangi fay nerede çocuğa sorsan bilir. Toplumun enerjisi faylarla boşaltılmaya çalışılıyor. Toplumun asıl bilmesi gereken içinde oturduğu binaların çürük olup olmadığıdır. Hangi belediyenin yapı arşivini açarsanız açın göreceksiniz ki binaların en az yüzde 80'i deprem güvenlikli değil. Yani depremde yıkılır, kaçarı yok. Bu binaların deprem güvenlikli hale getirilmesi şart” dedi.
Gökçe, ülkedeki tüm binaların mühendislik kuralları ve ilkeleri ile deprem yönetmeliklerine uygun hale getirilmesi ve yeni binaların da bu şekilde yapılması gerektiğini belirtirken, denetimleri de 35 yıllık mühendislere bırakma yönteminden de vazgeçilmesini istedi. 1999 depreminden bu yana 20 yıl geçmesine rağmen kentsel dönüşüm yerine rantsal dönüşüm yapılmaya çalışıldığını ifade eden Gökçe, şu uyarılarda bulundu: “Bütün ülke İstanbul depremini değil Kanal İstanbul diye suni bir gündemi tartışıyor. Elazığ Sivrice'de yaşadığımız deprem, Kanal İstanbul diyenlerin kulağına küpe olur. İstanbul depremi Elazığ gibi olmaz. Türkiye bunun altından kalkamaz. Seferberlik ilan edilmelidir. İstanbul'un göçmesi demek, Türkiye'nin göçmesi demektir.”
Birbirlerine girdiler! AKP'li Külünk’ün adamları Soylu’ya yakınlığı ile bilinen derneği bastı!200 izlenme
Sahte diploma skandalı iddianamesinde yer alan TUZEM isimli kurumun ofisi Ankara Ulus'ta görüntülendi53 izlenme
Araç kullanırken telefonla konuşan şoföre polisten şiddet! Araçtan indirip darp ettiler!65 izlenme
CHP'li Başarır pazara gitti, emekli çaresizliğini gözyaşlarıyla anlattı: "Açız bizi kurtarın"20 izlenme
AKP’li Belediye’den 99 bin nüfuslu ilçeye 188 milyonluk bahçe16 izlenme
'İnternet tarifelerine dev zam' iddiası47 izlenme
Köroğlu heykeli AKP'li eski belediye başkanına benzetilerek yaptırılmış!193 izlenme
Halkın 70 milyon lirası bu yolla yok edilmiş!58 izlenme
Financial Times: "Erdoğan faiz takıntısından vazgeçmezse Türkiye’de hiperenflasyon görülebilir"
Dış ticaret açığı 53.1 milyar doları buldu
MEB'de Atatürk alerjisi! Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşı’nı anmadan tarih anlattılar!
Kılıçdaroğlu’nun birinci çıktığı Prag’da Egemen Bağış operasyonu: Seçmenlere ikinci turda bilgilendirme yapılmadı