"PARANIN DEĞERİNİ ÜRETİM GÜCÜ BELİRLER"
Ekonomideki son gelişmeleri gazetemiz için yorumlayan ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ, Türkiye’de serbest piyasa modelinin benimsendiğini ancak gerekenlerin yapılmadığını belirterek, “Ancak Türkiye’de yıllardır piyasaya, fiyatlara ve kura müdahale ediliyor. Doların fiyatını cumhurbaşkanı da, Merkez Bankası da belirleyemez. Bir ülkenin parasının değerini üretim gücü belirler. Ekonominin en önemli kanunu olan arztalep kanunu yokmuş gibi davranılıyor” ifadelerini kullandı.
Ekonomik kriz derinleşirken, dolar ve Avro, TL karşısında yeni rekor kırıyor. TL’nin değer kaybetmesi, vatandaşın alım gücünün düşmesi ve kötü ekonomi yönetimi nedeniyle endişeler giderek artıyor. Ekonomideki kötü gidişatı Millî Gazete için yorumlayan Ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ, piyasaya yapılan müdahalelerin yanlış olduğunun altını çizdi. Altuğ, Türkiye’de serbest piyasa modelinin benimsendiğini ancak gerekenlerin yapılmadığını belirterek, “Serbest pazar ekonomisinde devlet tarafından piyasaya ve döviz fiyatlarına müdahale edilmez. Ancak Türkiye’de yıllardır piyasaya ve fiyatlara, kura ve faize müdahale ediliyor. Bu da piyasaya müdahale edilmemesi gerektiğini bize gösteriyor. Doların fiyatını Cumhurbaşkanı da Merkez Bankası da belirleyemez. Bir ülkenin parasının değerini üretim gücü belirler. Ekonominin en önemli kanunu olan arztalep kanunu gibi yokmuş gibi davranılıyor. ‘Yer çekimi kanununa uymuyorum’ demek ne kadar abes olacaksa arztalep dengesine müdahale de o kadar abestir” ifadelerini kullandı.

“DEVLET YÖNETMEK SANATTIR”
Ekonomideki tedbirlerin doğru olmadığına işaret eden Osman Altuğ, “Üçkâğıt ekonomisi ekonomik bir model değildir. Faiz düşürünce dolar artar, faiz artırınca dolar düşer. Ekonomide atılan adımlar dolardaki yükselişin habercisiydi. Devlet yönetmek bir sanattır ve bizim de sanatkârlara ihtiyacımız var. Ancak biz kişilerin ağzından çıkacak kelimelere bakıyoruz. Şimdiye kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan ne dediyse tersi çıktı. Çünkü arztalep dengesi göz ardı ediliyor. Keşke öyle bir şey mümkün olsa da devlet başkanları kendi ülkesinin parasının değerini belirleyebilse” şeklinde konuştu.
“BU İKTİDAR DÖNEMİNDE YÜZDE 900 DEVALÜASYON YAŞANDI”
Kendisi gibi ekonomistlerin teknik insanlar olduğunu ifade eden Osman Altuğ, “Bizim iktidarla da muhalefetle de bir işimiz yok. Yıllardır yapılan yanlışları ve sonuçlarını söylüyoruz. Zamanında rahmetli Başbakan Menderes döneminde döviz baskılandı ve sonucunda yüzde 300 devalüasyon yaşandı. Bu iktidar göreve geldiğinde 1 dolar 1,4 TL civarındaydı. 2021’de ise 9 TL oldu. Yani bu iktidar döneminde yüzde 900 devalüasyon yaşandı” diye konuştu.
"İktidar göreve geldiğinde 1 dolar 1,4 TL 2021’de ise dolar 9 TL..."
Yıllardır yapılan yanlışları ve sonuçlarını söylediklerini ifade eden Osman Altuğ şöyle konuştu:
Söylediklerimiz dinlenmiyor ve ekonomide kötü gidişat devam ettikçe bize ‘Müneccim misin?’ diyorlar. Bu iktidar göreve geldiğinde 1 dolar 1,4 TL civarındaydı. 2021’de ise dolar 9 TL oldu. Yani bu iktidar döneminde yüzde 900 devalüasyon yaşandı.
“230 bin Suriyeli Türkiye’de üniversite okumak için başvuracak”167 izlenme
İstanbul’un Ağustos ayı enflasyonu belli oldu38 izlenme
Özgür Özel, Fatih Belediyesi’ni işaret etmişti: Usulsüzlükler, Sayışay raporunda26 izlenme
Atatürk ve Dumlupınar Zafer Yürüyüşü’nün 2’ncisi düzenleniyor90 izlenme
Her şeyimiz ithal oldu24 izlenme
Hakkari'deki çığ felaketinden acı haber! Şehit sayısı 2'ye yükseldi96 izlenme
AKP'nin doktor milletvekili sağlıkçılara hakaret yağdırdı!46 izlenme
İlacı devlet karşılasa bile eczaneye giden artık bu parayı ödeyecek25 izlenme
SGK'dan kritik uyarı: 130 bin emeklinin maaşı tehlikede
Bakan Koca açıkladı: 24.409 yeni vaka tespit edilirken, 209 kişi hayatını kaybetti, 30.846 kişi sağlığına kavuştu!
İYİ Parti’den AKP’ye geçen belediye başkanı sokaktan gelen tepkiye cevap veremedi! 'Hakkımızı helal etmiyoruz. Bir daha sana oy yok. Kime sordun da AKP’ye geçtin?'
İmamoğlu'na destek veren sanatçılara gelen yasak meclise taşındı: Bakana tek tek soruldu