Bloomberg HT’ye konuk olan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, para ve maliye politikalarının iş dünyasına etkisini ve reel sektörün finansmana erişim sorununu değerlendirdi.
Turan, Türkiye’deki istihdam piyasasına ilişkin yaptığı yorumda, katma değerli üretim yapılabilmesi için ara eleman sorununun çözülmesi ve bu konuda bir ulusal stratejinin oluşturulması gerektiğini önerdi. Nitelikli insan kaynağı olan şirketlerin ileride daha rekabetçi olacağını belirten Turan, “Bugün en önemli şey nitelikli insan kaynağı. Nitelikli insan kaynağını kaybetmeyip, onları Türkiye’ye çekmemiz gerek.” dedi.
Turan 2023 yılı asgari ücret tutarına da değindiği konuşmasında, “Enflasyonun üzerinde, refah payı olan bir asgari ücret artışı olabilir. İşveren çalışanını enflasyona karşı korumak zorunda.” ifadelerini kullandı.
Ucuz iş gücü stratejinin uygulanması hakkında değerlendirmede bulunan Turan, “Düşük TL ve ucuz iş gücü ile Türkiye’nin rekabet gücünün sürdürülebilir olabileceğini düşünmüyorum. Bu, 50 yıl önce Uzak Doğu’nun stratejisiydi. Rekabetçi kur ucuz, iş gücüyle ihracatı büyütmek. Bunları yaptığınızda 56 ay nefes alıyorsunuz ama sürdürülebilir hale getiremiyorsunuz.” dedi.
İHRACATTA YAVAŞLAMA VAR
Turan, ihracatın Euro/Dolar paritesinden olumsuz etkilendiğini belirttiği konuşmasında, Eylül’den itibaren ihracattaki yavaşlamayı net bir şekilde gördüklerini dile getirdi. Turan, işletme sermayesi ve şirketlerin krediye erişimi hakkında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“2022’de şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacı arttı. Geçen yıl 100 bin dolar işletme sermayesi olan bir şirketin 200, hatta 400 bin dolara ihtiyacı var. Reel sektörün finansmana erişimi rahat olmalı. Son dönemde finansmana erişim ihracatçı firmalar dışında çok kolay değil. Ticari kredilere erişimin rahat olduğunu keşke söyleyebilseydik. Yatırım kredilerine ulaşmak, uzun vadeli kredi almak kolay değil. Şirketler için kredi limitlerinin artması gerek.”
Yandaş Sabah Gazetesi’nden günlerce enkaz altında kalıp hayatını kaybeden insanlara hakaret57 izlenme
Milli Eğitim Bakanlığı'nda milyonlarca dolarlık "adrese teslim ihale" iddiası28 izlenme
AKP'li siyasetçi oğluna dolandırıcılıktan dava açacak28 izlenme
Ünlü ekonomist Çapa: Faizlerin yükselmesinin tek nedeni Erdoğan'dır144 izlenme
Bu da HES kodu kuyruğu! Coronaya davetiye çıkardılar!93 izlenme
Yanlış planlamanın faturası ağır oldu: Vatandaşa 72 milyar TL'lik kazık!50 izlenme
İmamoğlu'na taşlı saldırı: Bilirkişi raporu, sanıkları yalanladı43 izlenme
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Taliban bizden destek istedi58 izlenme
Türkevi'nin kurucusu Aziz Sancar, Türkevi'nin açılışında neden yoktu?
Yargıtay Onursal Daire Başkanı Aktan: "İmamoğlu dosyası öne alınabilir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan TBMM açılış töreninde yeni anayasa çağrısı: Darbe zamanlarının izlerini sileceğiz
CHP’li Murat Bakan: "Hizbullah’ın bugünkü lideri Edip Gümüş ve örgütün askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar sessiz sedasız terör listesinden çıkarıldı"