Türkiye İstatistik Kurumu tarafından eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ev ve işyerlerine gelecek zam oranı belli oldu.
TÜİK'e göre TÜFE'deki değişim 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2,97, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 35,86, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,38 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 63,47 olarak gerçekleşti.
Buna göre kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisi de netleşti. Böylece temmuzda kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 63,47 oldu.
Konut kiralarına yapılacak zam oranı, zam yapılacak aydan bir önceki ayın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı üzerinden belirleniyor. Kiraya zam yapmak isteyen ev sahipleri, bu oranı baz alarak artış yapabilir, ancak bu oranın üstüne çıkamaz. Örneğin, zam Ekim ayında yapılacaksa, TÜİK’in Eylül ayına ait 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı dikkate alınır. Bu orana eşit ya da daha düşük bir zam oranı belirlemek ev sahibinin yasal hakkıdır.
İşyerleri için kira zamları ise kira sözleşmesinde belirlenen orana bağlıdır. Eğer sözleşmede TÜİK verilerine dayalı bir artış yapılacağı belirtilmişse, yine kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ay açıklanan TÜİK verilerine bakılır. Örneğin, zam Ekim ayında yapılacaksa, Eylül ayında TÜİK tarafından açıklanan ilgili endeksin değişim oranı dikkate alınır. Mal sahibi, bu oranı geçmemek şartıyla kiraya zam yapabilir.
Sözcü
Eskişehir’de çözüm sürecini eleştiren polis memuru görevden uzaklaştırıldı!12 izlenme
Şentop'un oğlu sınavı kazanamadı, ilan şartları değiştirildi!40 izlenme
AKP, Boğaz'ı özelleştiremedi: Kanal İstanbul Projesi'nde Kenan Evren detayı262 izlenme
Thodex soruşturmasında dikkat çeken ifadeler: Özer bu işte yalnız değil!96 izlenme
İlave TV’ye Erdoğan’a hakaret davası!173 izlenme
Arjantin ekonomisi çöktü, sırada Türkiye var!610 izlenme
Elektrik şirketlerine 6 ayda 8,9 milyar TL ödendi25 izlenme
İzmir İnce'yi böyle karşıladı! Gaziemir, İnce'nin yollarına güller döktü...1527 izlenme
Kayseri’de toplanan şehit aileleri: Bahçeli’ye de yazıklar olsun, hepsine yazıklar olsun. Bizim çocuklarımızın hesabını kim verecek"
Türk Telekom'da çöküş manzaraları: 'Ödenek yok' denildi, altyapı kesildi
Alanya'da yerleşik yaşayan Norveçliler Milli Bayramları'nda Atatürk anıtına yürüdü, çelenk koydu!
Tarihi geçmiş covid ilacı verilmeye devam ediliyor!