Fransa'nın ünlü tarih dergisi Histoire & Civilisations (Tarih ve Medeniyetler), kapağında Atatürk'e yer verdi.
Fransız Le Monde gazetesi ve National Geographic'in ortaklığıyla yayımlanan aylık tarih dergisi Histoire & Civilisations, Aralık ayı için hazırlanan sayısının kapağında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yer verdi.

Dergide bulunan makalede İkinci Meşrutiyet ile başlayıp cumhuriyetin ilanı ile sonlanan zaman dilimi, Atatürk'ün aktörlüğünde anlatılıyor. Makale, kapakta "Atatürk, de L'Empire ottoman à la Turquie" (Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye'ye Dek) şeklinde duyuruldu.
Osmanlı tarihçisi Fabrice Monnier tarafından kaleme alınan "L'Empire ottoman devient la Turquie" (Osmanlı İmparatorluğu'nun Türkiye'ye Dönüşümü) adlı makale, 1908 Devrimi'nden 1923'te Cumhuriyetin ilanına değin geçen süreçte Jön Türk hareketinin bir panoramasını çiziyor ve Atatürk'ün bu dönemdeki önemini vurguluyor.
“OSMANLI SUBAYLARI BİR DİRENİŞ ORGANİZE EDEREK ŞEREFLERİNİ KORUMAYI BAŞARDILAR”
Trablusgarp Savaşı'nın anlatıldığı bölüm, Monnier'in makalesinde değinilen dikkat çekici bölümlerden biri. İşte, o bölüm:
"1911 Kasım'ında İtalya, Trablusgarp, Trablus ve Bingazi'ye çıkarma yapmak için müsait bir ortam bulmuştu. Başkent, 'Afrika Türkiyesi'ne yardım edemeyecek bir durumdaydı, çünkü imparatorluk donanması on yıllardır Haliç'e demirlenmiş bir halde olduğundan donanmadaki gemiler paslanıp çürümüştü. Anayurttan destek alamayacak vaziyette bulunan Türk birliklerinin hiçbir umudu yoktu. Fakat çölün derinliklerinde Osmanlı subayları bir direniş organize ederek şereflerini korumayı başardılar, bu subayların en önemlileri Enver Bey (geleceğin Enver Paşa'sı) ve Mustafa Kemal Bey'di (geleceğin Atatürk'ü)."

Makalenin yazarı Fabrice Monnier'in aynı zamanda "Atatürk, Naissance de la Turquie moderne" (Atatürk, Modern Türkiye'nin Doğuşu) adlı bir kitabı da bulunuyor.
https://odatv.com/dunyacaunlutarihdergisindeataturkicinneyazildi29111858.html
Saray'dan peş peşe satış kararları! Çok sayıda ilde kamu arazileri "parsel parsel" satılıyor72 izlenme
Devletin üniversitesi “Aile Üniversitesi” oldu!201 izlenme
Vatandaş elektrik faturalarına isyan etti! "800 lira fatura ne demek ya?"52 izlenme
İmamoğlu'na 'sahteci' raporu veren profesör sahteci çıktı11 izlenme
Sakarya'daki büyük patlamada yaralanan işçi: "4 saniye beyaz bir ışık yandı, öyle bir patladı ki..."25 izlenme
Ayşen Gruda'dan Hülya Koçyiğit'e 'özgürlük' yanıtı: Hülya Hanım hülyalardan bir an evvel uyansın593 izlenme
Türkiye'ye doğru kaçıyorlar!139 izlenme
Patronlardan iktidara çok sert uyarı geldi39 izlenme