İşçi cinayetleri ve çevre katliamları nedeniyle büyük itibar kaybı yaşayan maden şirketleri, kendilerine ‘çekidüzen’ vererek kötü imajlarını düzeltmek için harekete geçti. Bu amaçla Türkiye Madenciler Derneği (TMD) ile Kanada Madenciler Derneği (MAC) işbirliği protokolü imzaladı.
ÖNCE İŞLETMELERİ DÜZELTİN
Protokol kapsamında, maden şirketleri iş güvenliği, çevreye duyarlılık, atık yönetimi ve su yönetimi gibi kritik alanlarda eğitimden geçirilecek, işletmeler protokol kurallarına göre yeniden yapılandırılacak. Gönüllülük esasına göre işleyen bu kuralları yerine getirip sınıfı geçen şirketlere, insana ve çevreye duyarlı olduklarını gösteren sertifikalar verilecek. Sertifikalı şirketler iki derneğin sürekli denetimine tabi tutulacak. İmza töreninde konuşan MAC Başkanı Pierre Gratton, çevre ve insana duyarlı madencilik açısından Türkiye’nin 25 yıl geride olduğunu ima eden kritik tespitler yaptı. Gratton, “2000’li yılların başlarında biz de Türkiye ile aynı yerdeydik. Biz 15 yıldır (insana ve çevreye duyarlı) madencilik için çalışıyoruz. Hatalarımızdan ders çıkarıp düzelttik ve nihayet Kanada halkının algısının değiştiğini gözlerimizle gördük. Siz de olumsuz algıyı düzeltmek istiyorsanız önce işletmelerinizi düzeltmeniz gerekiyor” dedi.
TMD Başkanı Mehmet Yılmaz da kötü uygulamalara imza atan bazı maden şirketleri yüzünden madencilik sektörünün imajının bozulduğunu, bu durumdan insana ve çevreye duyarlı maden şirketlerinin de zarar gördüğünü söyledi. Yılmaz, programla daha güvenli, çevreci, şeffaf ve sorumlu bir madenciliği kalıcı hale getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
MAC Başkanı Pierre Gratton gazetecilerin, Türkiye’de insan ve çevre sağlığını hiçe sayan uygulamalara imza atan Kanadalı maden şirketleri hakkındaki görüşünü sorması üzerine, “Biz Kanada’dan sorumluyuz” yanıtını verdi. Türkiye’de çevreye ve insana duyarlı madencilik dersi verecek olan Kanada’nın maden şirketleri Türkiye’de sabıkalı.
Kanadalı Alamos Gold Kazdağları’nda altın çıkarmak için orman katliamı yaptı, faaliyeti durduruldu. Anagold Madencilik’in (SSR Mining) Erzincan İliç’teki Çöpler madeninde liç dağı çöktü, 9 işçiye mezar oldu. Eldorado Gold (Tüprag Madencilik) Uşak’ın suyunu tüketmekle suçlanıyor. İliç felaketinin şirketi SSR Mining Artvin ve Tunçpınar’da altın ve bakır arıyor.
Sözcü
Rekor harcama158 izlenme
35 yıl önce ABD'den Turgut Özal'a gönderilen gizli mektup açıldı! İçerikte 5 özel istek bulunmaktadır.52 izlenme
Perakende sektörü umutlu değil: "Kışa kadar TÜFE ÜFE’yi yakalayacak"41 izlenme
Gebze Hayvan Barınağı önündeki hayvanseverlerin çadırları kepçeyle söküldükten sonra alana toprak döküldü32 izlenme
Mersin’de su indirimine AKP ve MHP'den ret!43 izlenme
Hemşireden bıçak gibi sözler! 'Günde 60 hasta bakıyorsak 50'si Suriyeli. Suriyelilerin fazlalığından dolayı öz Türk vatandaşına yatacak yer bulamadık!'59 izlenme
Rakibi belli olan Ekrem İmamoğlu'ndan ilk paylaşım27 izlenme
Benzinde 40 TL manevrası: Çarşamba gününe dikkat! Bu kez indirim var47 izlenme