Geçen sene pandeminin ilk aylarında dibe vuran enerji fiyatları, bu sene hızlı bir yükseliş kaydetti. Geçen sene nisanda 20 doların altına gerileyen brent petrolün varil fiyatı, bugün 80 doları aştı. Doğalgaz fiyatlarında ise özellikle Avrupa'da inanılmaz bir tablo var.
Avrupa için gösterge fiyat olan Hollandalı TTF'de bin metreküp gazın fiyatı bugün 1000 doların üzerini gördü. Geçen sene bu rakam 100110 dolar civarına kadar gerilemişti.
Avrupa'da artan talebi karşılamayan arz ve stok sorunları, Kuzey Akım projesi ile ilgili belirsizlikler fiyatta da astronomik artışlara zemin hazırladı.
Enerji fiyatlarındaki astronomik yükseliş Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde yüksek zamları beraberinde getirmeye başlarken, Türkiye’de Botaş’ın yüksek oranlı zamlar yapması bekleniyor.
Şu an yaklaşık 238 dolar olan Türkiye’nin boru hatlarından aldığı Rus gazının ekimde 275 dolara yükselmesini, yükselişin ocak ayında devam etmesini bekleyen uzmanlar, spot fiyattan doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımlarıyla Türkiye’nin doğalgazda bin metreküpte ortalama maliyetinin vergiler ve iletim ile dağıtım gibi diğer maliyetler hariç 500 doları aşacağına işaret ediyor.
Türkiye’de şu an konutlarda tüketilen gazın son tüketici fiyatının vergiler dahil 220 dolar olduğuna işaret eden uzmanlar, yüksek zamların muhtemel olduğuna işaret ediyor.
Botaş’ın ekim ayından itibaren aylara yayarak zamlara başlaması bekleniyor.
Botaş’ın tarifesinin şu an bin metreküp için sanayide 240 dolar, çevrim santrallerinde 280 dolar olduğunu belirten uzmanlar, konutlara zam yapmaktan çekinen Botaş’ın sanayi ve santrallere yüksek oranlı zamlar yapabileceğini, bunun da elektrikte ve diğer birçok üründe dolaylı olarak yüksek zamları beraberinde getireceğini dile getiriyor.
Doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş, Türkiye’nin yeni uzun dönemli doğalgaz sözleşmeleri müzakerelerinde de elini zayıflatıyor.
Döviz kurlarındaki artış, doğalgaz ve genel olarak enerji faturalarını kabartıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/dogalgazfiyatlarindayenirekorlargeliyor6674423/
Sakarya Valiliği'ne JBL sistemli 4 çeker makam aracı!41 izlenme
Mehmet Şimşek'ten vergi paketi savunması! "Bu yasa vatandaşlarımıza yük getirmiyor"32 izlenme
AKP’li vekilin görüntüleri tartışma yarattı: 'Sanki isim şehir oynuyor'62 izlenme
Rusya kaybettikçe sivilleri hedef alıyor! Ruslar Kiev'i her gün bombalıyor41 izlenme
Gerici Ahsen TV'nin yüzsüz muhabiri, aynı kişi tarafından 2. kez kovuldu !834 izlenme
Diyarbakır'da korkutan deprem24 izlenme
Boğaziçi’nin yeni rektörüne tepki yağıyor! "Kayyum Rektör İstemiyoruz!"66 izlenme
Atatürk'e hakaret eden özel harekât polisi açığa alındı!132 izlenme
CHP'li Özkan'dan Erdoğan’a boykot tepkisi! “Saray'daki Fransız Airbus uçaklarını satarak başlasın”
Özgür Özel'den FETÖ'yü öven Nedim Şener bombası! 'Cemaat ile Fethullah ile sorunum yok. Yurtdışı eğitim çalışmalarını önemsiyorum, çocuğumu bile okullarına verebilirim; yaz bunu'
Okul birincisi öyle bir konuşma yaptı ki bütün salon alkış yağmuruna tuttu: "Borçlu olduğum kişi Atatürk’tür"
Sınav sorularını 'Gülen'in hediyesi' diye dağıtmışlar!