Rusya’nın Ukraya’ya dönük işgal operasyonunu başlatmasıyla birlikte petrol ve altının yanı sıra doğalgaz fiyatları da çok sert yükseldi.
Bugün Brent petrolün varil fiyatı 105 doları görürken, Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de mart vadeli kontratlar için fiyatlar bu sabah yüzde 35’lik artışla 120 Euro’yu gördü. Geçen sene şubatta 17 euro seviyelerinde olan bu rakam, Aralık 2021’de 166 Euro’yu görmüştü.
Nisan vadeli kontratlarda fiyat artışı ise yüzde 37’yi aştı ve 121 Euro’yu gördü.
120 Euro’luk TTF fiyatı, bin metreküp gazın fiyatının 1277 Euro (1436 dolar) olması anlamına geliyor.
Daha sonra TTF fiyatında günlük artış biraz geri çekilse de sert dalgalanma devam ediyor.
Sözcü'de yer alan habere göre, Almanya’nın Rus gazını taşıyacak Kuzey Akım 2 projesinde ruhsat sürecini iki gün önce askıya aldığını açıklamasıyla gaz fiyatları yükselişe geçmiş, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Medvedev, Almanya’nın kararı üzerine Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Avrupalıların doğalgaza 2000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz” demişti.
Türkiye’nin boru hatlarından aldığı doğalgazın önemli bölümü petrol fiyatlarına endeksli ve bu fiyatlar Brent petrolün son 9 aylık ortalama fiyatına göre 3 ayda bir güncelleniyor. Bu nedenle Avrupa’daki spot doğalgaz fiyatlarındaki değişimler, uzun dönemli kontratları doğrudan etkilemiyor.
Ancak Türkiye spot fiyatlarla da boru gazı ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alıyor. Bu fiyatların da Avrupa fiyatlarına paralel olarak hızla artması bekleniyor.
Merkez Bankası dış borç rakamlarını güncelledi: 1 yılda kişi başı 1960 dolar borç ödeyeceğiz!42 izlenme
81 yaşındaki Çetin Doğan tutuklanarak cezaevine gönderildi!61 izlenme
Din kültürü öğretmeninden mide bulandıran sözler!54 izlenme
Tartışma YSK'ya resmen taşındı: Erdoğan üçüncü kez aday olabilecek mi?31 izlenme
Ayhan Bora Kaplan davasında flaş gelişme: Gözler Adalet Bakanlığı'na çevrildi50 izlenme
AKP’de deprem sürüyor: Yeneroğlu’nun ardından ’15 AKP’li daha istifaya hazırlanıyor’ iddiası!187 izlenme
CHP: 128 milyar dolarla ne yapılırdı?36 izlenme
Ukrayna'nın Azov Taburu, Rus tankı ve askeri araçlarını havan topuyla imha etti!81 izlenme
Vizesiz AB derken, gri ve yeşil pasaportlara kısıtlama geldi!
İSKİ’den bilim dünyasını şoke eden Tuzla açıklaması!
AKP'li ismin nargile kafesine koronavirüs bulaşmıyor! Yasağa rağmen tam gaz mesai!
Depremin vurduğu Kahramanmaraş'ta AKP'nin aldığı oy için şehirde çılgın kutlama yapıldı