İYİ Partili vekil Tubal Vural Çokal'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması için verdiği doğal gaz fiyatlarındaki artışlara yönelik soru önergesine Bakan Dönmez cevap verdi. Dönmez, fiyatları kur değişimleri ve piyasanın etkilediğini söyledi.
İYİ PARTİLİ VEKİL, FİYAT ARTIŞININ NEDENİNİ SORDU
İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, verdiği soru önergesinde "1 Ağustos 2018'de doğal gaza konutlarda, küçük ve orta ölçekli işletmelerde yüzde 9, büyük işletmelerde yüzde 14 zam yapıldı. 1 Eylül 2018'de doğal gaz fiyatına yüzde 9 oranında zam yapıldı. 1 Ekim 2018'de doğal gaza bugünden geçerli olmak üzere 'konutta yüzde 9, sanayide yüzde 18,5 zam yapıldı. 1 Ağustos 2019'da da konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 14,97, sanayi bölgeleri için ise yüzde 1,73 oranında zam yapıldı. 31 Ağustos 2019'da doğal gaz fiyatına yüzde 14,90 zam yapıldı" ifadelerini kullanarak Dönmez'den fiyat artışlarının nedenini yanıtlamasını istedi.
BAKAN DÖNMEZ: MALİYETİ ETKİLİYOR
Soru önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, doğal gazın toptan satış fiyatının, güncel alım fiyatlarının, uluslararası ham petrol ve petrol ürünü fiyatlarına endeksli formüller kullanılarak hesaplandığını belirterek, şöyle devam etti:
"Fiyatlar, bu formüller kullanılarak geçmiş 69 aylık ham petrol ve petrol ürünleri fiyat ortalamasına göre hesaplanmakta olup, kurdaki değişimler, piyasa koşulları, piyasa fiyat istikrarı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tarife ile ilgili kararları ile alım ve işletme giderleri gibi maliyet unsurlarında yaşanan gelişmelere bağlı olarak değişiklik göstermekte. 1 Kasım 2018 tarihi itibarıyla elektrik üretimi amacıyla gaz kullanan tüketicilere uygulanan doğal gaz toptan satış fiyatlarında yüzde 8,82 oranında, 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla abone statüsündeki tüketicilere yönelik doğal gaz toptan satış fiyatlarında yüzde 10 oranında ve 1 Eylül 2019 tarihi itibarıyla elektrik üretimi amacıyla gaz kullanan tüketicilere uygulanan doğal gaz toptan satış fiyatlarında yüzde 3,03 oranında indirim yapılmıştır. Bir dağıtım şirketinin gerçekleşen teknik ve teknik olmayan kayıp oranı hedeflenenden yüksek ise söz konusu riske ilgili şirket katlanmaktadır. Bu nedenle şirketlerin sistem üzerinde kayıpları azaltmaya yönelik eğilimleri arttırılmaktadır."
İzmir Marşı'nı bir de Tekirdağ'lı kadınlardan dinleyin !1115 izlenme
Bolu Belediye Başkanı Özcan'dan 'göçmenlerle' ilgili yeni açıklama: "Geri adım atmayacağım fazlasını da yapacağım"48 izlenme
İstismar serbest, protesto yasak adeta ! Antalya'da, CHP'li vekil ve protestocularla, polis arasında arbede !389 izlenme
Siyasilerden iki şehit tepkisi25 izlenme
AKP’nin “sattığı” ve “yıktığı” camilerin listesi!804 izlenme
Yılmaz Özdil'den Devlet Bahçeli'ye 'Git Baba tutan mı var !'1526 izlenme
Atatürk'ün fotoğrafını yakan 4 lise öğrencisi tutuklandı60 izlenme
MEB 55 milyonluk araç kiraladı, ihaleyi AKP'li aday adayının şirketi aldı49 izlenme
Vatandaştan AKP’li siyasetçilerin lüks yaşamına tepki: "Herkes aç onlar ıstakoz yiyor. Kemer sıka sıka 75 kilodan 60 kiloya düştüm!"
İktidar medyası günlerdir topa tutuyor: Mehmet Şimşek ilk kez konuştu
AKP'li Başkan MHP dönemindeki 'yolsuzlukları' anlattı!
Enflasyon rakamları açıklandı, canavar hortladı!