Din İşleri Yüksek Kurulu fetvacısı, yeni sistemin “vadeli mevduata” ilişkin hükümlere tabi olduğunu, bu sistemde de faiz tahakkuk ettirildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kur korumalı TL vadeli mevduat sisteminin ardından “vadeli mevduatın haram olduğu” yönündeki fetvası gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni model için de “haram” fetvası verdi. Yeni sistemin de “vadeli mevduata” ilişkin hükümlere tabi olduğunu, bu sistemde de faiz tahakkuk ettirildiğini belirten Din İşleri Yüksek Kurulu fetvacısı, “Sakıncılı, haram” dedi.
Erdoğan, Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirmesine ilişkin kasımdaki “Nas ortada. Nas orada olduğuna göre sana bana ne oluyor? Olaya buradan bakacağız ve adımımızı ona göre atacağız” açıklamasının ardından 19 Aralık’ta da “Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak ‘nas’lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” demişti. Ancak Türk Lirası’nın yüksek değer kaybının önlenmesine ilişkin yeni ekonomik tedbirleri açıklayan Erdoğan, kur korumalı TL vadeli mevduat sistemini duyurmuştu. Ardından ise Diyanet’in, vadeli mevduat hesabına ilişkin “Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalı. Mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır” fetvası gündeme gelmişti.
Diyanet, bu kez de yeni sisteme ilişkin fetva verdi. Diyanet’in telefonla fetva hizmeti verdiği ALO 190 Fetva Hattı üzerinden “Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı kullanmanın dini hükmü”ne yanıt verildi. Diyanet’in vadeli mevduat hesabına ilişkin verdiği fetvanın anımsatıldığı yanıtta, “Aynı fetva geçerli. Dinen aynı hükümlere sahip. Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram” denildi.
Emekli, eşyasını satıp yaşamaya çalışıyor176 izlenme
Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu'ndan 'gözaltı' açıklaması: "Şikâyeti biz yaptık"8 izlenme
Erdoğan'ın memleketinde Erdoğan'a büyük tepki! 'Rize battı, memleket battı. Erdoğan bitirdi bizi'60 izlenme
Vatandaşın haklı isyanı 'Erdoğan bunları görmüyor mu ? Bunları vicdanı kabul ediyor mu !'515 izlenme
Hüsnü Mahalli: Tek şansımız var: az üflemeli muska!125 izlenme
Binali Yıldırım’dan ‘Yerli ve Milli’ Tank Altay İtirafı!653 izlenme
Sayıştay’ın AKP’den CHP’ye geçen Uşak Belediyesi’nin 2023 yılı denetim raporu: 70 milyon TL AKP döneminde amaç dışında kullanılmış28 izlenme
Teröristten çarpıcı itiraflar: PKK'lılara havalimanında özel hizmet iddiası26 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 30.694 yeni vaka tespit edilirken, 181 kişi hayatını kaybetti, 25.513 kişi sağlığına kavuştu!
Sedat Peker'in avukatı Ersan Barkın'dan flaş açıklama! Sedat Peker seçim öncesi ifşa videolarını yayınlamayacak mı?
FT: "Neo-sultan geri adım attı"
Faizin saat başı faturası 29 milyona koşuyor!