2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, iktidarın bütçe konusundaki tercihlerini gözler önüne serdi. Önceki Başkan Ali Erbaş döneminde lüks ve şatafatlı harcamalarla dikkati çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni Başkan Safi Arpaguş döneminde de dev bütçeyle yönetilecek.
Diyanet’e 2026 yılı için teklif edilen bütçe geçen yıla göre yüzde 34 artarak 174 milyar 389 milyon 341 bin TL oldu. Diyanet’in en büyük gider kalemini 148 milyar 799 milyon 693 bin TL ile personel giderleri oluşturdu.
Bu kalemi, 18 milyar 167 milyon 305 bin TL ile SGK prim giderleri ve 4 milyar 484 milyon 338 bin TL ile mal ve hizmet alım giderleri takip etti. Diyanet’in bütçesinin 2027’de 196 milyar 396 milyon 910 bin TL, 2028’de ise 216 milyar 30 milyon 215 bin TL olması öngörüldü.
Öte yandan, Türkiye’nin en iyi 10 devlet üniversitesinin bütçesi, Diyanet’in bütçesine yetişemedi. ODTÜ bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance) araştırmasına göre, Türkiye’nin en iyi 10 devlet üniversitesinin 135 milyar 881 milyon 575 bin TL’lik bütçesi Diyanet’in dev bütçesinin gerisinde kaldı.
Bu üniversitelerden Ankara’ya 19.4, Hacettepe’ye 18.2, İstanbul’a 17.7, Ege’ye 16.1, Gazi’ye 15.7, Atatürk’e 12.8, Cerrahpaşa’ya 12.6, İTÜ’ye 8.6, ODTÜ’ye 8.5 ve Yıldız Teknik’e 5,7 milyar TL bütçe ayrıldı.
Ayrıca, Diyanet’in 4 milyar 484 milyon liralık mal ve hizmet alım giderleri bütçesi, aralarında Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Galatasaray, TürkAlman, Ankara Sosyal Bilimler gibi üniversitelerin de olduğu 76 üniversitenin 2026 yılı bütçesini de gölgede bıraktı.
Devlet üniversitelerinden esirgenen kaynakların, israfla anılan Diyanet’in bütçesine gittiği bütçe teklifinde de gözler önüne serildi.
NEFES
Ensar Vakfı'na milyonlarca dolar aktaran Başkentgaz'dan yeni skandal! 9 haftadır kapalı olan işletmelerin doğalgazını kesti!72 izlenme
Bolu'da polis, 10. Yıl Marşının yasaklanmasını protesto etmek isteyen CHP'lilere biber gazı ile saldırdı !329 izlenme
Suudilerin boykotu yayılıyor!52 izlenme
Sinan Oğan'ın mal varlığını açıklayan gazeteci meydan okudu: "Beni mahkemeye ver hesaplaşalım!"38 izlenme
Türkiye o acı cümleyi yeniden duydu: Sesimi duyan var mı?41 izlenme
SinoVac aşısıyla ilgili yeni açıklama: Etkinlik oranı yüzde 50,3846 izlenme
Gölcük Tersanesi’nde koronavirüs alarmı! Gemiler limandan ayrıldı, 20 bin asker ve çalışan dönüşümlü izne çıkarıldı140 izlenme
‘Akademisyen kanında duş almak isteyen' Peker'den cihatçılara binlerce ekipman!443 izlenme
Bir zamanlar burada 3000 kişi çalışıyordu!
Yozgat'ta İmamoğlu eylemine katıldığı için idari para cezası kesilen çiftçi: "Bizi şalgamla, turpla yönetemezler, bizi insan gibi yönetsinler"
Ayşe Ateş’ten Yönter ve Kılıç’ın tehditlerine: "Kimlere neler yapmayı planladıklarının ilanı gibi!"
Reyting uzmanı Uğur Dündar açıkladı: Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı reytinglerde ezdi geçti