6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya’da yıkılan Akbal Apartmanı’nda 15 kişi yaşamını yitirdi, 7 kişi ise yaralandı. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı müteahhit Ali Tatar, statik proje müellifi Bülent Yeroğlu, İnşaat Mühendisleri Odası’ndan statik projeye onay veren Filiz Taş Aygün ve Mehmet Gündüz, fenni mesul Vahap Erdem, dönemin Malatya Belediyesi İmar İşleri Müdürü Mustafa Bingöl ve belediyede inşaat mühendisi olarak görev yapan Ahmet Özer hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan dava açarken kamu görevlileri suçlamaları kabul etmedi.

Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar ve taraf avukatları katılırken binanın yapıldığı dönemde Malatya Belediyesi’nde inşaat mühendisi olan sanık Ahmet Özer, yaptığı savunmada "Bize havale edilen evrakları işleme alıyorduk. Gelen projelerde eksiklik olup olmadığına bakardık. Denetim yükümlülüğümüz yoktu. Denetim sadece özel durumlarda, örneğin fenni mesul değiştiğinde yapılırdı" ifadelerini kullandı.
Dönemin Malatya Belediyesi İmar İşleri Müdürü Mustafa Bingöl ise savunmasında "Proje onayları görevim gereğiydi, sahada denetim görevim yoktu. Elazığ depremi sonrası Malatya’da 2000 yılı öncesi yapı stokunun büyük kısmı zarar görmüştü ancak ayrıntılı bir tasnif yapılmadı" sözlerini sarf etti.

Sanık Ahmet Özer'in avukatı Ali Haydar Özer ise beyanında "Yıkılan apartmanın statik projesine uygun inşaat yapılmamış, kaçak kat yapılmıştır. Dönemin encümen kararıyla bu kaçak yapıya izin verilmiştir. Bu nedenle belediyede projeyi onaylayanların statik proje üzerindeki bir hükmü kalmamıştır" ifadelerini kullandı. Sanık müteahhit Ali Tatar ise, binayı kendisinin yapmadığını ileri sürerek "Arsa sahibiyle kat karşılığı anlaştım ve inşaatı taşeron olarak Aydın Akyüz’e devrettim. Beşinci katın yapılmasıyla ilgili bilgim yoktur, bu nedenle sorumluluk bana ait değildir" ifadeleriyle savunma yaptı. Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla davayı erteledi.
halktv.com.tr
Kaynak:ANKA
Devlet Bahçeli Köprülü Kavşağı’na "Sinan Ateş’i torbacılara vurdurtan katil kim?" yazılı pankart asıldı42 izlenme
Erdoğan emekli zammını açıkladı44 izlenme
Kamu ihalelerinde adres değişmiyor35 izlenme
Rojin'in babası Nizamettin Kabaiş'e ölüm tehdidi19 izlenme
‘Tek adam’a özel atanmışlar ordusu!209 izlenme
'İstikrar için başkanlık' dedi, oyunu verip Almanya'ya döndü!457 izlenme
Space X Starship Açıklaması: En uzun ve en başarılı test uçuşunun ardından roketle iletişim kesildi33 izlenme
Madımak Katliamı'nın 33. Yılı: Utanç Müzesi talebine kulaklar tıkalı15 izlenme