İstanbul dahil olmak üzere çok sayıda ili etkileyeceği tahmin edilen olası Marmara depreminin büyüklüğüne ilişkin çok sayıda hesaplama yapıldı. Olası depremin 7 ve üzerinde büyüklükte yıkıcı olacağı öngörüldüğü gibi orta ölçekte sarsıntı ile atlatılacağı ya da olmayacağı gibi tahminler de yapıldı.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, ise İstanbul'da meydana gelme ihtimali olan depreme ilişkin farklı bir hesaplamayı açıkladı. Depremin büyüklüğü kadar süresinin de önemli olduğunu vurgulayan Bektaş, fayın kırılma yönüne dikkat çekti.
Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara’daki deprem riskine ilişkin iki yıldır dile getirdiği görüşlerin uluslararası bilim çevrelerinde de karşılık bulduğunu açıkladı.
Bektaş, 2023’ten bu yana Marmara’daki deprem göçünün ve stres transferinin doğuya doğru ilerlediğini, riskin bu yönde biriktiğini ifade ettiklerini belirterek, bu yaklaşımın 2025 yılında Science dergisinde eleştiri mektubu olarak yayımlandığını duyurdu.

Bektaş, böylece “creep ve stres transferi” kavramlarına dayanan değerlendirmelerinin uluslararası düzeyde bilimsel platformda yer bulduğunu kaydetti.
İstanbul’a ilişkin değerlendirmesinde ise tartışmanın yalnızca depremin büyüklüğü üzerinden yürütülmemesi gerektiğini vurgulayan Bektaş, asıl belirleyici unsurun sarsıntının süresi olduğunu ifade etti.

Ana Marmara Fayı’nın tek parça yerine parça parça kırılması halinde 1999’daki 7,4 büyüklüğündeki depremde olduğu gibi uzun süreli bir sarsıntı yaşanmayabileceğini belirten Bektaş, kısa süreli sarsıntılarda özellikle yeni binaların dayanma ihtimalinin daha yüksek olacağını dile getirdi.
Bektaş, depremin süresinin kısalması ve 2018 sonrası inşa edilen yapıların sağlam mühendislik ilkelerine uygun olması halinde 1999’daki ağır yıkım tablosunun tekrar etmeyebileceğini ifade etti.
Kızılay Başkanı'ndan 'İstifa' sorusuna yanıt: "Goygoycuların lafıyla hareket etmem"34 izlenme
İşte kalem kalem Türkiye'nin Suriyeliler için harcadığı para!143 izlenme
Besni'ye gitmiş: Et ve besni tavaya doyamamış! Murat Kurum'un yemek faturası "Yok artık" dedirtti10 izlenme
AKP'li vekile 9.2 milyon liralık çuval ihalesi! Üzerine 'para ile satılamaz' yazacaklar...24 izlenme
'Erdoğan'a itaat edeceksiniz' diyen AKP'li Mustafa Albayrak'tan Kılıçdaroğlu'na çok çirkin sözler!106 izlenme
Adıyaman ile Malatya arasında sınır savaşı! Yüzlerce kişi birbirine girdi363 izlenme
Döviz büroları 4 Kasım’da kepenk indirecek!48 izlenme
İsrail ateşkese rağmen canlı yayında Gazze’yi vurdu!20 izlenme
Şanlı Tarihimizin En Önemli Dönüm Noktası 30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun
CHP Berhan Şimşek dahil 3 kişiyi partiden ihraç etti
Aylık enflasyon yükseldi: Ekonomistlerden ilk yorum geldi
Katar Prensi Abdulaziz bin Khalifa Al Sani'nin eski eşi Kasia Gallanio, İspanya'nın Marbella kentindeki evinde yatağında ölü bulundu.