Usta Çizer Öznur Kalender, Cübbeli Ahmet Hoca lakabı ile tanınan Ahmet Mahmut Ünlü'yü hicveden bir karikatür çizdi. Kalender, İsmail Ağa Tarikatı Sözcüsü Ünlü'nün bilime aykırı söylemlerinden yola çıkarak yazdığı karikatürde, “Hangi deliktesin Cübbeli” diye sordu. İşte bu karikatür dava konusu oldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI ŞİKAYETÇİ OLDU
Olay, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER'e yapılan başvuru üzerine gelişti. Başvuruyu işleme alan Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, “Din büyüklerine hakaret ederek toplumun dini inançlarını rencide etmek” iddiası ile dava açtı. İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık Öznur Kalender katıldı. Avukat tutmayan usta sanatçı savunmasını bizzat yaptı.
DURUŞMADA KARİKATÜR SANATINI ANLATTI
Bu karikatür nedeni ile hakkında dava açılmasının şaşkınlığını yaşadığını belirten Kalender, karikatür sanatının tanımını yaptı. Son yıllarda anayasa ve demokrasiye aykırı olarak düşünce ve ifade özgürlüğünün baskı altında olduğunu belirten Kalender, geçmişte yaşananlardan örnekler verdi.

GEÇMİŞTE LİDERLER HOŞGÖRÜLÜYDÜ
Kalender, 52 yıllık meslek yaşamında birçok siyasi lideri eleştiren karikatürler çizdiğini belirtti. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Erdal İnönü gibi pek çok lideri hicvettiği karikatürler çizdiğini belirten Kalender, duruşmada bunlara ilişkin bazı örnekler gösterdi. Hakimin “Bunlara dava açılmadı mı” sorusuna, Kalender, “Açılmadı. Hepsi hoşgörülü ve tahammüllüydü, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygılıydı. Hatta 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, hakkındaki karikatürleri çerçeveletip Çankaya Köşkü'nün duvarlarına asmıştı” diye yanıt verdi.
“İŞTE BU BENİM İÇİMİ ACITIYOR”
Dava 8 Temmuz 2021 tarihine ertelendi. Karikatür sanatında yarım asrı geride bırakan usta kalem Öznur Kalender, trajikomik bir iddia ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Mahkemede hakim ve savcının son derece nazik ve kibar olduklarını vurgulayan Kalender, savunma hakkının kısıtlanmadığını, kendisini yeterince ifade edebilmesine olanak tanındığını söyledi. duruşmanın ardından yaptığı açıklamada şu değerlendirmede bulundu:
"Bugün karikatürün savunma günüydü. Klasik savunmamı yaptıktan sonra sayın hakime hanıma sorular yönelttim, “Size 1970'li yılları anlatabilir miyim” diye… “Kısaca anlatın” dedi, merakla… Sayın mahkeme heyetine dönerek, “Siz çık gençsiniz ama sizin anne ve babalarınız bizim esprilerimizle ve çıkardığımız Çarşaf ve Gırgır dergileriyle büyüdüler ve mutlu oldular. Her hafta çıkaracağımız dergilerin yolunu gözlerlerdi ve siz onların çocukları bugün burada yargılıyorsunuz. İşte bu benim içimi acıtıyor.”
Büyük felakette dokuzuncu gün: Can kaybı 31 bin 974'e yükseldi36 izlenme
Türkiye’de bazı şeyler maalesef değişmiyor!433 izlenme
Silivri'de iyi kötü çirkin: Saraçhane tutukluları her şeyi anlattı25 izlenme
AKP'liler Türk bayrağını masa örtüsü gibi kullandılar!707 izlenme
'Sedat Peker'i 150 kişi koruyor'31 izlenme
Devletin valisi rüşvet aldı, facia yaşandı10 izlenme
Diyanet'in harcaması dudak uçuklattı: Bir günde 16 bin 244 asgari ücret!16 izlenme
İskenderpaşa Cemaati'nden tehlikeli namaz çağrısı!161 izlenme
Bir hizmet daha Cumhur İttifakı tarafından engellendi!
İstanbul'da dehşete düşüren olay: Tavanı delerek daireye girdi, anne ve kızına saldırdı!
"Buranın Allah'ı benim'' diyen okul müdüründen yine skandal!
Yaşlı kadın sokak röportajında isyan etti "Zehir zıkkım ediyorum verdiğim oyu. Hiç vermemiştim ama CHP'ye oy vereceğim!"