Çorum'da Yavruturna Mahallesi'nde bulunan 100 yıllık 'Garip Dede' türbesi, geçen yıl Gazi Caddesi´ni Kıbrıs Caddesi´ne bağlamak için yapılması planlanan yol nedeniyle; Çorum Müftülüğü'nden alınan onayın ardından belediye ekiplerince kazı yapılarak, kaldırıldı.
Kazıda, kalıntıya rastlanmayan türbedeki mezarın boş olduğu anlaşıldı.
Belediye ekipleri sürdürülmek istenen yol yapım çalışmaları kapsamında kaldırılan ve içi boş çıkan ‘Garip Dede’ türbesinin yakındaki ‘Safar Dede’ türbesi için de inceleme başlattı. Belediye ekiplerince ‘Safar Dede’ türbesinde yapılan kazıda da kaldırılan türbedeki mezarın boş olduğu ortaya çıktı. Yapılan kazı çalışmasında, mum yakılıp duaların yapıldığı türbede de herhangi bir kemik kalıntısına rastlanılmaması, şaşkınlık yarattı. Aralarında 50 metre mesafedeki türbelerin boş çıkmasıyla, kazı yapılan alan dolduruldu.
‘HİÇBİR İZE ULAŞILAMADI’
Yavruturna Mahallesi Muhtarı Metin Kaşar, mezar içi boş çıkan türbelerde hiçbir bulguya ulaşılamadığını söyleyerek, “İtinalı bir şekilde kazı yapıldı. Her iki türbede de kemik kalıntıları bulunamadı. Daha önce yol yapım çalışması nedeniyle Garip Dede olarak bilinen türbeyi kaldırmıştık ve içi boş çıkmıştı. Bugün de Safar Dede olarak bilinen türbeyi kaldırdık onun içi de boş çıktı. Belediye ekipleri, imam ve diğer yetkililerle birlikte kazı çalışmalarını takip ettik. Ekipler 3 metre aşağıya inerek kemik kalıntıları aradı ve hiçbir ize rastlanmadı” dedi.
Türbelerdeki isimleri yaşatacaklarını kaydeden Kaşar, “Tabi ‘kemik bulunamadı’ diye adını yaşatmayacak değiliz. Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve Hasan Tuluk hocamızla beraber hemen yanındaki alana bir şehir çeşmesi ve dedelerimizin isimlerini yazarak adlarını yaşatacağız. Hatta bu sokağın adı da Garip Dede Sokağı olacak” diye konuştu. (DHA)
https://www.birgun.net/haber/corumda100yildirbasindaduaedilenikiturbedeboscikti335931
Çiftlik Bank’ın ‘Tosun’unun yeni görüntüleri ortaya çıktı118 izlenme
Amasya Belediyesi 47 yıl sonra CHP'ye geçmişti: 'Aile kadrolaşması' nedeniyle 35 personel işten çıkarıldı!34 izlenme
Vizyon belgesi toplantısındaki o görüntüsü gündem olmuştu: Selvi Kılıçdaroğlu’nun koronavirüs testi pozitif çıktı48 izlenme
Amerikan basını: "Pentagon haftalar sürecek kara harekâtına hazırlanıyor"28 izlenme
İcra ve iflas dosyaları sayısında rekor! Ekonomik krizin acı tablosu bakanlık verilerine yansıdı: Marmara başı çekiyor75 izlenme
AKP'lilere sorduk '2023'te Türkiye'yi ne bekliyor ?'804 izlenme
Eşel Mobil çöktü, akaryakıt zamları gıda fiyatlarını uçurdu33 izlenme
Türk tekstilciler Suriye'ye geri dönüşlerin artmasından endişeli34 izlenme