CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, corona virüsü salgınında gıda kıtlığı yaşanmaması için çiftçilere acil destek verilmesi gerektiğini söyledi.
Çiftçiye destek verilmemesi halinde toplum olarak aç kalma riskiyle karşı karşıya kalınacağını belirten Aygun, bu yıl patates ve pirinç üretiminde sorun yaşanacağını, buğdayda da tehlike çanlarının çalmaya başladığını ifade etti.
GIDA KITLIĞI RİSKİ VAR
Dr. Aygun, corona virüsü salgınında gıda kıtlığı yaşanmaması için çiftçiye destek verilmesi gerekirken, çiftçinin açlığa mahkum edildiğini, 2020 yılı tarımsal destekleri verilmesi gerekirken 2019 yılı ödemelerin daha yeni yapılabildiğini, bu ödemelerde de elektrik borcu olan çiftçilerin destek alacaklarına bankalarda bloke konulduğunu söyledi.
Aygün, para kazanamadığı için icralık duruma düşen çiftçilerin hesaplarına bloke uygulandığı için mazot, gübre, prim desteklerini ya alamadığını ya da borcuna karşılık kesildiğini belirtti. Aygun, “Çiftçi corona virüsü salgını ile tam bir çıkmaza girdi.
Borçharç içindeki çiftçi şimdi de hijyen masraflarını karşılamak durumunda. Sağlık sektörünün ardından en yaşamsal sektör gıda sektörüdür. Çiftçiye destek vermezsek aç kalırız, yakında raflar boşalınca bunu net bir şekilde herkes anlayacak” dedi.
PİRİNÇ VE PATATESTE SIKINTI
Bu yıl soğuklar nedeniyle patateste, yağış azlığı ve kuraklık nedeniyle pirinçte yüzde 20'ye varan ürün kaybı olabileceği uyarısını yapan CHP Tekirdağ Millevtekili Aygun, çeltik kurullarınca su yetersizliğinden ve kuraklıktan dolayı Trakya'da çeltik sahalarında pirinç üretimine izin verilmediğini bildirdi.
Aygun, “Pirinçte net ithalatçı konumundaki ülkemiz, salgın ortamında yurtdışından ithalat da yapamama riski ile karşı karşıyadır. Tüm ülkeler kendi vatandaşının karının doyurma derdine düşmüştür” dedi.

İlhami Özcan Aygun
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, 2001'de nüfusu 66.4 olan Türkiye'nin buğday üretiminin 19 milyon ton iken, 2019'da nüfusun 83.1 milyona ulaşmasına rağmen üretiminin 19 milyon tonla sınırlı kalındığına dikkat çekti.
Aygün, “Buğday, kuru fasulye, mısır, arpa, mercimek ve ayçiçeğinde yeterli değiliz. 2019'un ilk 11 ayında 26.474 ton kuru fasulye, 862 bin ton pamuk, 273.873 ton mercimek ithalatı yapıldı.
Yeterli olduğumuzu iddia ettiğimiz buğdayda ise 2019 yılında 9.8 milyon ton ithalat yapıldı. Bu rakam, 19 milyon ton olan üretimin yüzde 52'si kadar. Türkiye buğdayda kendi kendine yeterli değil” dedi.
A Haber ve Sabah’tan İBB’ye bir iftira daha: Çok güzel yalan haber yapmışlar33 izlenme
CHP'den AKP'li Rümeysa Kadak'a sert tepki: "Vekilin uğraştığı şey bu!"67 izlenme
İmamoğlu’nun tutuklanmasına Trabzonlular ateş püskürdü! "Dünyamız yıkıldı!"37 izlenme
Yağ fiyatları neden arttı, zamlar sürecek mi?46 izlenme
Yabancıya 110 milyarlık taşınmaz satışı37 izlenme
'YSK kararları hiçbir merciye götürülemez !' dediler, ama ortaya referandumu iptal ettirecek bir belge çıktı !4310 izlenme
Oğuzhan Asiltürk'ün, 'Cumhur İttifakı' sevdasının altından yeğene ihale çıktı!64 izlenme
İstanbul'da taksi plakası satışında ve alımında yeni dönem: İspat edemeyene satılmayacak!43 izlenme
MHP’li başkan da harekete geçti! 5 milyon 751 bin 673 liralık borç ödendi!
İBB Bilim Kurulu önerdi: Farklı mesai saati ve ayrı şerit uygulansın
78 kişinin öldüğü otelin sahibi, 3'üncü otelini yapıyormuş; 'Cani Halit' yazılı pankart asıldı
Öğretmenler, MEB’in açıklamasına tepkili: "Olayın üstünü kapatmaya çalışıyorlar"