Yüksek enflasyon, yüksek cari açık ve düşük rezerve rağmen uygulanan düşük faiz uygulaması nedeniyle baskı altında olan Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından 'Türkiye’de emekçiler köleleştiriliyor, asgari ücrette Avrupa’nın dibindeyiz' başlıklı bir yazı dizisi yayımladı.
Karabat paylaştığı yazı dizisinde şu ifadeleri kullandı:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret üzerinden Türkiye’nin en büyük sermayesini, yani insan varlığını köleleştirecek bir süreci başlattı. Emeğin sömürülmesi üzerine kurulu düzeni bir bir anlatalım.
ABD ve AB merkez bankaları önümüzdeki dönem faiz artırımlarını sürdürecek. TCMB ise azaltacak. TL’deki değer kaybının artmasıyla zaten 300 Euro olan asgari ücret daha aşağılara inecek. Erdoğan bu yüzden yılbaşında iyi bir zam olacağını söylüyor. Ama esas dert başka... Avrupa’da toplam çalışan içinde asgari ücretlilerin oranı çok azdır. Ortalama %510 civarında. Ama Türkiye’de emekçilerin neredeyse yüzde 50’si asgari ücrete mahkum. Erdoğan şimdi bu oranı daha da artırmak istiyor.
AKP, özel sektörde çalışan vasıflıvasıfsız tüm emekçileri asgari ücret etrafında toplamayı amaçlıyor. Birkaç yıl öncesine kadar asgari ücretin 34 katı maaş alan emekçiler, şimdi asgari ücretin en fazla 1 katı üzerinde maaş alıyorlar. AKP, emek piyasasında maaşları asgari ücrete çekerken, sermaye sahiplerinin bilançolarının ve kârlarının da kat be kat artmasını sağlıyor. Rekabetçi kur palavrasının yanına bir de bu emekçi sömürüsü ekleniyor.
Nebati boşuna “Çalışanlar kaybetti, ihracatçı ve sermaye sahipleri kazandı” demedi. AKP, orta sınıfı bitirip en alta çekmeye devam ediyor. Mavi yaka emekçilerin yanında beyaz yakalı emekçilerin de alın terini sömürdükçe sömürüyor. TL’nin değersizleşmesi (rekabetçi kur dedikleri) ve işçi maaşlarının Avrupa’nın dibine inmesi ekonomiye bir katkı sağlamıyor. Kişi başı GSYH büyümüyor, cari açık azalmıyor. İstihdam oranları artmıyor. Sadece belirli sermaye sahipleri kazanıyor. Asgari ücret de bunun bir parçası."
İBB çalışanı, büyük soygunu görüntüleriyle birlikte anlattı !517 izlenme
Daire 16'da oturan İbrahim Kaya'nın 'sokak hayvanları' isyanı sosyal medyayı salladı! 'Tek biz yaşamıyoruz bu dünyada, hayvanlar da var'76 izlenme
Halil Umut Meler'e tekme atan kişi bakın kim çıktı? Meğer VIP'miş57 izlenme
İmamoğlu seferberlik ilan etti!112 izlenme
'Emekliler maaş zammında kandırıldı'51 izlenme
“Hoca ‘cin çıkaracağım’ deyip benimle defalarca ilişkiye girdi”182679 izlenme
Banka kartına el koyan AKP’li başkan eşine de kıyak geçmiş!60 izlenme
AKP kongresinde çok gergin anlar! Adaylığı düşürülünce adalet istedi, kürsüyü tekmeledi!205 izlenme
Gıda krizi derinleşiyor... İktidara tokat gibi sorular!
Gaz sıkıntısı için Azerbaycan devrede
Mehmet Akif Ersoy'un torunu isyan etti: Suç duyurusunda bulunacağım!
İki Saadet Partili müşahidi öldürmüş müebbet hapis cezası almıştı: AKP'li belediye başkanının babası affedildi