Hayat pahalılığı karşısında 3 bin liralık burs ve kredi tutarları erirken, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, gençleri rahatlatacak formülü Meclis gündemine getirdi. Kılıç, burs miktarlarının keyfi artışlara değil, doğrudan net asgari ücrete bağlanmasını öngören yasa teklifini sundu.
Mevcut sistemin öğrencileri yoksulluğa mahkum ettiğini belirten Kılıç, teklifinin detaylarını şu sözlerle açıkladı:
“Önlisans ve lisans öğrencisi için yarım asgari ücret, yüksek lisans öğrencisi için dörtte üç asgari ücret, doktora öğrencisi için tam asgari ücret desteği; lütuf değil, sosyal devletin asgari sorumluluğudur.”

Öğrencilerin büyük bir kısmının ailelerinden uzakta, yurt veya öğrenci evlerinde yaşam mücadelesi verdiğini hatırlatan Kılıç, mevcut 3 bin liralık tutarın büyükşehirlerde bir aylık barınma giderini dahi karşılamadığını vurguladı. Ailelerin de ekonomik kriz altında ezildiğini belirten CHP'li vekil, "Hane halkı geliri düşmüş, borç artmış, yoksulluk kalıcı hale gelmiştir. Bu koşullarda gençlerden ‘sadece derslerine odaklanmalarını’ beklemek gerçeklikle bağdaşmamaktadır" dedi.
Kılıç, yetersiz destek nedeniyle yüz binlerce öğrencinin eğitimden kopma noktasına geldiğine ve güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekti.
Durumun vahametini, "Gençler kütüphanede değil, vardiyada zaman geçiriyor. Okulunu donduranlar, tamamen bırakanlar var. Bu tablo bir eğitim politikası değil, açık bir sınıfsal eleme sistemidir" sözleriyle eleştiren Kılıç, eğitimin sadece parası olana ait bir hak olamayacağını savundu.

Teklifin amacının gençleri borç batağından kurtarıp kamusal destekle ayakta tutmak olduğunu belirten Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı: "Üniversiteler, parası olanın girebildiği mekânlar değil; halkın çocuklarının geleceğini kurduğu kamusal alanlardır. Biz, üniversiteyi zengine açıp yoksul gence kapatan bu düzene teslim olmayacağız."
1.5 milyar dolarlık ATAK helikopterinin ihracatı için ABD'nin izni gerekiyor!408 izlenme
CHP'li isim Erdoğan'ın 'Somali aşkının' nedenini ifşa etti!74 izlenme
Danıştay 9. Daire Başkanı mahkeme salonunda isyan etti: Turizm Bakanı'na sert sözler14 izlenme
Atatürk’ün izinde yanan ateşin kahramanlık destanı… Büyük Taaruz’un 102. yılı28 izlenme
Asu Kaya - Bahçeli görüntülerine CHP'li Arslan'dan sert tepki: "Asla kabul edilemez"12 izlenme
Balıkesir'deki maden için 'endişeliyiz' uyarısı: "ÇED'i hazırlayan şirket İliç'tekiyle aynı"28 izlenme
15 Temmuz gazisinden iktidara sert eleştiri! 'O günkü düşüncelerimizle bugünküler arasında çok fark var'44 izlenme
Bu da 'Fessiz Kadir': Gülen’i öven Mustafa Armağan, 23 Nisan'ı hedef aldı!191 izlenme
Süleyman Soylu, Erdoğan'ın yakın çevresini mi takip ettiriyor?
Tunceli’de iki askerimiz donarak şehit oldu! İsyan ettiren olayda yanıt bekleyen sorular…
Sinan Ateş'in arkadaşı ifadesini paylaştı: "Ülkücü katili FETÖ'cüleri ayağına getiremiyor"
Tasarruf İçişleri’ne uğradı, valiye uğramadı