CHP, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu
CHP avukatları aracılığıyla sunulan dilekçede; Gürlek’in banka kasalarından, Lüksemburg merkezli şirketlerdeki yönetim kurulu üyeliklerine, 95 milyon TL’lik villa girişiminden, piyasa değerinin çok altında aldığı iddia edilen konutlara kadar bir dizi çarpıcı iddia yer aldı.
Suç duyurusunun en dikkat çekici maddelerinden biri, Başsavcı Gürlek’in Ankara Ümitköy’deki bir banka şubesinde kiralık kasası olduğu iddiası. Dilekçede, Gürlek’in bu kasaya defalarca elden para yatırdığı ve ne kasanın varlığının ne de içindeki varlıkların mal beyanında yer almadığı öne sürüldü. CHP, BDDK ve banka kayıtlarının incelenerek bu durumun tespit edilmesini talep etti.
Dilekçede, Gürlek’in Bakan Yardımcılığı döneminde atandığı Eti Maden’in Lüksemburg’daki ETIMINE SA şirketindeki yönetim kurulu üyeliğini, Başsavcı olduktan sonra da 10 ay boyunca sürdürdüğü belirtildi.
Hakim ve savcıların kazanç getirici başka bir iş yapmasının kanunen yasak olduğu hatırlatılarak, bu süreçte elde edilen gelirlerin "haksız kazanç" kapsamına girdiği savunuldu.
Dilekçenin odağındaki bir diğer iddia ise gayrimenkul ticareti üzerine. Dilekçede yer alan iddiaya göre, Gürlek, Mart 2024’te piyasa değeri yaklaşık 30 milyon TL olan bir konutu, sadece 9.8 milyon TL bedelle (ve kefilsiz/teminatsız senetlerle) satın aldı. Söz konusu taşınmaz, kısa süre sonra 40 milyon TL bedelle satıldı.
Taşınmazı satan firmanın, Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davanın iddianamesinde "etkin pişmanlıktan yararlanan tanık beyanlarında" geçmesine rağmen sanık yapılmadığına dikkat çekilerek, bu satışın bir "rüşvet veya haksız menfaat" olup olmadığı iddiasının araştırılmasını istendi.
Dilekçedeki en yüksek rakamlı iddia ise Beşiktaş Etiler’deki lüks villa projesiyle ilgili. 16 Haziran 2025 tarihinde imzalandığı öne sürülen ön protokole göre, Akın Gürlek’in 95.542.500,00 TL (KDV dahil) bedelle bir villa satın almak için girişimde bulunduğu iddia edildi. Bir kamu görevlisinin yasal geliriyle bu büyüklükte bir ödeme gücüne sahip olamayacağı, dilekçenin ana dayanak noktasını oluşturdu.
CHP, sunduğu suç duyurusunda savcılıktan şu somut adımların atılmasını istedi:
* Şüphelinin ve yakınlarının tüm banka hesap hareketlerinin incelenmesi.
* MASAK raporu alınarak mal varlığındaki artışın yasal gelirle uyumunun denetlenmesi.
* Adı geçen banka şubelerindeki kiralık kasa kayıtlarının celbi.
* Taşınmazların gerçek değerinin tespiti için bilirkişi incelemesi.
Dilekçenin sonuç bölümünde, 3628 sayılı Kanun uyarınca haksız mal edinmenin ağır yaptırımları olduğu hatırlatıldı. CHP yetkilileri, yargının saygınlığını korumak adına bu iddiaların şeffaf bir şekilde soruşturulması ve kamu davası açılması gerektiğini vurguladı.
Narin cinayetinde yazışmalar ortaya çıktı! "Daha Ölmemiş"46 izlenme
Diploması İmamoğlu ile beraber iptal edilmişti: Sorbonne kararına CHP'den ilk tepki!33 izlenme
Şantiye değil mülteci kampı31 izlenme
İBB operasyonunda 8 tutuklama28 izlenme
Akaryakıta asrın zammı gelecekti: İptal edildi43 izlenme
Anketler patladı! Ertan Aksoy seçim anketlerindeki gerçeği açıkladı: Muhalefete "2019 İstanbul Seçimi" uyarısı32 izlenme
Zirai donun esnafa faturası: "450 TL'ye satıyorduk, şimdi 800 TL'ye alamıyoruz"46 izlenme
Ailesiyle coronaya yakalanan Murat Özdemir "Evimizde ölüme terk edildik, ne arayan var ne soran!"132 izlenme
Göz göre göre facia: Son raporda 'toprak kayması tehlikesi yok' denilmiş!
Avukatı açıkladı: 'Sedat Peker görüş değiştirdi. Kızılay’a değil AHBAP’a teslim edin'
ABD’den Putin’i kızdıracak Ukrayna kararı! Kongre onayladı
Muharrem İnce "Duydum ki bugün bir genelge yayımlıyorlarmış, ince belli bardakla çay içmeyi de yasaklayacaklarmış.İnce korku böyle bir şey!"