Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken, geçtiğimiz hafta yoğun çatışmalara sahne olan Çernobil nükleer santrali ve çevresinin kontrolü Rus birliklerine geçmişti.
Sözcü'de yer alan habere göre, Ukrayna’daki Çernobil’deki radyoaktif atık tesislerinde nükleer sistemlerin BM’nin nükleer gözlemcisine veri iletmeyi durdurduğu açıklandı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), içinde 210 bilim insanın bulunduğu Çernobil Nükleer Santrali’nin Rus güçlerinin eline geçmesinin ardından santralin uzaktan bilgi transferi sisteminin koptuğunu ve iletişimin kesildiğini açıkladı.
MÜZAKERE TEKLİFİ YAPTILAR
Ukraynalı yetkililer, 2 haftadır girişlerin yasaklandığı santralle sadece mail üzerinden iletişim kurulabildiğini belirtiyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, santraldeki bilim insanlarının güvenliği için Rusya ve Ukrayna ile müzakere düzenlemeyi teklif etti.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bugün yaptığı açıklamada, “Genel Müdür, Çernobil Nükleer Santrali’nde kurulu güvenlik önlemleri izleme sistemlerinden gelen uzaktan veri iletiminin kaybolduğunu belirtti” dedi. IAEA, Çernobil Nükleer Santrali’nin Rus güçlerinin eline geçmesinin ardından iletişimin koptuğunu ve uzaktan bağlantı sisteminin kapandığı için santralde neler olduğunu göremediklerini açıkladı.
ESİR TUTULAN PERSONELE İZİN VERİN
IAEA, bölgedeki radyasyon seviyelerinin nispeten düşük olmasına rağmen, personelin ‘güvenli rotasyonunun’ sağlanması gerektiğini savunarak Rus makamlarını Çernobil’de esir tutulan 210 personelin gitmesine izin vermeye çağırdı.
IAEA genel müdürü Rafael Mariano Grossi, “Ukrayna’nın nükleer tesislerinde güvenliği tehlikeye atan birkaç olay yaşadık” dedi.
Kiev ve Kharkiv yakınlarındaki radyoaktif atık bertaraf tesislerine zarar verildiğine dair raporlar da gelmeye davam ediyor.
IAEA, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya’nın artık Rusların kontrolünde olduğunu yedek parça ve ilaç teslimatını engellediğini söyledi.
ATOM BOMBASININ 50 KATINA EŞİT
Çernobil’de 1986 yılında santralin dördüncü reaktöründe yaşanan patlama sonucu çevreye 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayılmıştı. Bu olay dünyanın en büyük çevre felaketlerinden biri olarak sayılıyor.
Bu olaydan sonra dördüncü reaktör kapatılsa da diğer reaktörler kapatılmadan evvel birkaç yıl çalışmaya devam etti. Santralde çalışan ama Çernobil bölgesinden uzaklaştırılan işçilerin konaklaması için ise yakındaki Slavutıç şehri sıfırdan inşa edildi.
Öte yandan, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler'in nükleer gözlemcisi, Rus kontrolü altındaki Çernobil ve Zaporijya nükleer santrallerini işletmek zorunda kalan rehine işçilerin korkunç çalışma koşullarına ilişkin endişelerini dile getirmişti. Çernobil'de rehin tutulan işçilerin günde sadece bir öğün yulaf lapası yediği ve günde en fazla iki saatlik uykuyla çalıştıkları da belirtilmişti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan TRT'ye tepki: "Tek haberimizi yayınlamadı. Kul hakkı yiyorlar"33 izlenme
Göreve başladıktan sonra 270 işçiyi çıkaran belediye başkanından açıklama: "Bu göreve bankamatikçilere maaş vermek için gelmedim"35 izlenme
İşte bu yüzden istifa etmiyorlar!.İBB’nin ihalesi AKP’li vekilin oğluna verildi!103 izlenme
CHP Lideri Özgür Özel konuşacak AKP'li Çerçioğlu 100 metre ötede dinleyecek13 izlenme
'Gerekirse soğan ekmek yeriz' diyordu, AKP'li vatandaş yapılan zamlarla birlikte isyan bayrağını açtı: "Her gün her şeye zam zam, gariban oluyor perişan"41 izlenme
Merkez Bankası faiz indirince Özgür Demirtaş’ın bu videosu paylaşım rekorları kırıyor!46 izlenme
Bakanlığa bağlı yurtta skandal ölüm: 5 aylık bebek ihmal sonucu beşiğe sıkışarak öldü11 izlenme
Mansur Yavaş’tan sert çıkış: "Ankara’ya saplanan kazıklar…"31 izlenme