Elazığ’ın Maden ilçesinde, maden şirketlerinin faaliyetleri nedeniyle meydana gelen zemin kaymaları bölge halkını göç etmek zorunda bıraktı. Cengiz Holding, projeyi büyütürken orman ve tarım arazilerinden oluşan bölge insansızlaştırılıyor.
Elazığ’ın Maden ilçesinde, madencilik faaliyetleri sebebiyle zeminde kaymalar yaşanırken yurttaşlar göçe zorlanıyor. Geçtiğimiz yıl bölgeye, maden işletmesi, yeraltı ocağı, flotasyon tesisi, atık depolama tesisi, hazır beton tesisleri, mobil kırıcı, su temin göleti, yerüstü gezici ve yeraltı patlayıcı madde deposu kurmak amacıyla harekete geçen Cengiz Holding şimdi de bir başka maden projesinde kapasite artışına gidiyor. İlçeye bağlı Aslantaşı ve Bahçelievler Mahalleleri’nde insanlar zorla evlerinden çıkarılırken madencilik faaliyeti yürüten Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş., kapasite artışı için “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir” kararı aldı.
BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, uzun bir süredir bölgede bakır madeni faaliyetleri nedeniyle “Maden” adını alan Elazığ’ın ilçesi, artık maden şirketleri tarafından yönetilen bir ilçe haline geldi. Kurulduğu zaman, “en büyük maden işletmesi” olarak değerlendirilen bakır madeni işletmesinin nedeniyle heyelan riskinin artmasının sonrasında bölgede çok sayıda taliye yaşandı. İlçede, aralarında Hükümet Konağı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının da bulunduğu 278 konut ve 232 işyeri tahliye edilirken yerleşim yerlerinin ve dükkanların tahliyesinin yapılmasına rağmen vatandaşlara yeni yerler tahsis edilmedi. Vatandaşlar mağdur edildi.

Yıllarca Yıldızlar SSS Holding’e bağlı Eti Gümüş A.Ş.’nin faaliyet yürüttüğü ilçede, son yıllarda Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. de ilçeye gözünü dikti. İki ayrı büyük maden ve tesis kuran Eti Bakır, en son projeyi genişletmek ve revize etmek amacıyla ÇED süreci başlattı. ÇED alanlarında alan revizyonu, kalker ocağında patlatma patent değişikliği ve ocak üretiminde artış yapılması amacıyla yapılan başvuruya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED gerekli değildir kararı verdi. Tesiste 2 günde 1 patlatma yapılacağı kaydedilirken kapasite artışıyla birlikte, ocaktaki üretim miktarı yılda 1 buçuk milyondan 2 buçuk milyona yükselecek.
Diğer taraftan ise, ÇED dosyasında bulunan bilgilere göre, proje alanı şahıs mülkiyetinde tarım arazilerinden ve orman vasıflı alanlardan oluşmakta. Proje alanında ise yeraltı ve yerüstü su kaynakları yer alıyor.


halktv.com.tr
Kaynak:BirGün
Flaş itiraz: Ölüler oy mu kullandı?87 izlenme
29 gün oldu, Narin’in neden öldürüldüğü bulunamadı! Cinayette dikkat çeken ağabey detayı40 izlenme
Tapeler tek tek soruldu! Zarrab: Evet efendim hepsi doğru…1436 izlenme
Bebekleri ölüme gönderen doktor komisyonu almış, hemşireye yemek ısmarlamış!21 izlenme
İŞKUR önündeki kuyruklar her geçen gün uzuyor! İşsiz sayısı 3.568 bin oldu29 izlenme
AKP'ye geçeceği iddia edilen Burcu Köksal: "Göndermek isteyenlere inat CHP’deyim"7 izlenme
İlçe emniyet müdüründen Polonez işçilerine ‘Çocuklarınız iş bulamaz’ tehdidi27 izlenme
Sayıştay raporundan yeni bir skandal daha! RTÜK ceza kesiyor ama ödeyen yok!78 izlenme
‘Namussuz virüsün beklediği tek bir ortam; ulusal bayram kutlamaları!’
İmam hatiplerin ihtiyaçları bitmek bilmiyor: 4 yıl içinde 10 milyar lira harcanacak
İYİ Parti, CHP ve MHP ittifak yaptı AKP'nin talebi reddedildi "Bana kanunsuz iş yaptıramazsınız!"
Ayhan Bora Kaplan Davası'nda karar açıklandı