Peki ya durum neden böyle? Türkiye’de ihraç edilen çayda yüzde 8 KDV bulunuyor. Yani 25 lira 90 kuruşa satılan çay için 4 lira 66 kuruş KDV ödüyoruz. Böylece çayın ÇayKur’dan çıkış fiyatı 21 lira 24 kuruş oluyor. Bu çayın normal koşullarda Almanya’da 4.7 euro’dan satılması bekleniyor. Fakat çay 2.49 euro’dan satılıyor. Almanya’da kıdada yüzde 7 KDV var.
Çay Sanayii İş Adamları Derneği Başkanı Erdal Saral sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada fiyat arasındaki farkı ÇayKur’a sormak gerektiğini belirtirken, “Oradaki market bazı malları maliyetin altında müşteri toparlamak istemiş de olabilir” diye konuştu. İhraç edilen mallarda KDV olmadığını ve fiyat avantajları bulunduğunu belirten Saral Türk çayında zirai ilaç bulunmadığı için yurtdışında daha kıymetli olduğunu belirtti. Türkiye’nin yurt dışına çay ihracı konusunda sorunlar olduğunu belirten Saral bu yıl Fransa’ya organik yeşil çay gönderildiğini anlattı. Saral Türk çayının Avrupa’daki fiyatının rekabetçi olduğunu söylemenin güç olduğunu da belirtti.
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/caykurunalmanyafiyatisosyalmedyayisalladi2138108/
Bodrum’da oteller boş kalınca işten çıkarmalar başladı! “Turizm ilk defa bu kadar kötü”29 izlenme
Pirzola, Meclis kürsüsünde: "AKP kiloyu gram yaptı"47 izlenme
Kayınçosu ve bacanağını kadroya alan TRT yöneticisi: Türkiye’de en adil personel alan kurumuz!231 izlenme
Can Holding soruşturması büyüyor! 9 şirkete daha kayyım16 izlenme
5 Büyük Siber Tehdit Açıklandı: İlk sırada Truva Atı yer alıyor!51 izlenme
Sanayi bütçesi “uzayda” kayboldu: Diyanet'in personel gideri, Uzay Ajansı'nın toplam bütçesini 44'e katladı24 izlenme
Bir AKP’li daha isyan etti: “Bugüne kadar verdiğiniz doğalgaz, petrol müjdeleri vatandaşa zam olarak döndü. İnsanlara ne diyeceğimizi bilemiyoruz.”40 izlenme
Ekrem İmamoğlu taburcu oldu86 izlenme
TRT'de kadrolaşma devam ediyor! Sabah'ın Cumhurbaşkanlığı muhabiri TRT'ye geçti
Vatandaşlar fiyatlara tepkili: "Bunlar bizi bitirdi sıfıra vurduk, çaresiziz"
AKP'li Tevfik Göksu'yu utandıracak veriler: İstanbul'daki sığınmacıların sayısı ortaya çıktı!
Halk, İstanbul Kartal'da ucuz ekmek için yağmur altında kuyruğa girdi! '2022’ye gidiyoruz ve yağmurun altında, corona döneminde ucuza kuru ekmek kuyruğu var'