Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümünü kutlama törenlerine
sayılı günler kala Çanakkale’de ilk şehidin verildiği tabyada yaşanan
manzara yürekleri burktu. Kaderine terk edilen tabya, oyun ve piknik
alanı haline geldi.
SULTAN II. Abdülhamid tarafından, stratejik boğaz tahkimatını güçlendirmek amacıyla 1889 yılında yaptırılan ve 1915’teki Çanakkale Deniz Savaşı’nda ilk şehidin verildiği Orhaniye Tabyası kaderine terk edilmiş durumda. Savaşın ardında askeriye tarafından uzun yıllar kullanılmaya devam eden Orhaniye Tabyası, 1990’lı yılların başında boşaltıldı. Sonrasında sahip çıkan olmayınca, tarihi tabya kaderine terk edilmiş oldu.
KİTABESİ ÇALINDI
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü yıl dönü münü kutlama törenlerine sayılı günler kala, Orhaniye Tabyası’nda yaşanan manzara ise yürekleri burktu. Milli Emlak’tan, Milli Savunma Bakanlı ğı’na tahsisli olduğu ileri sürülen tarihi tabya, bakımsızlık nedeniyle harabeye döndü. İlk olarak tabyanın ana bonetinin giriş kapısı üzerinde bulunan ve inşasına ait bilgileri içeren Osmanlıca yazı nın yer aldığı 40x70 santimetre ebadındaki mermer kitabe çalındı. Tarihi tabya geçtiğimiz günlerde ise içerisinde paintball oynanmasıyla gündeme geldi ve kamuoyu bu duruma tepki gösterdi. Fakat bu olay, tarihi tabyanın içler acısı bir durumda olduğu gerçeğini de gözler önüne serdi.
PİKNİK ALANI OLDU
Bir türlü restore edilip, ziyarete açılamayan Orhaniye Tabyası, sahipsiz kaldığı için piknik alanı olarak kullanılmaya başlandı. Bazı vatandaşlar, eşsiz bir deniz manzarasına sahip olan tarihi tabya içinde ateş yakarak piknik yapmaya başladı. Kimi yanlarında getirdiği mangallarda kimi de Çanakkale Savaşı’nın izlerini taşıyan tabyanın zemininde ateş yakarak, mangal keyfi yapıyor. Tarihi tabya, Çanakkale Savaşları ile ilgili film çekimlerinde hatırlanıyor. Çekimler bitince de yine kaderiyle baş başa kalıyor. Savaş zamanında içinde altı top bulunan tarihi tabyada şu an iki gerçek top bulunuyor. Toplardan birisi Çanakkale merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda sergilenirken, diğer üç topun ise parçalanarak hurda olarak satıldığı iddia ediliyor. Gerçek topların yerinde ise film çekimlerinde kullanılan taklit toplar bulunuyor.

http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/canakkaleruhunasaygisizlikh81754.html
Emeklinin memurun kaderi bu tabloda: Her şey az zam yapmak için!36 izlenme
Üniversite giriş sınavı soruları çalındı mı? #sorularçalındı gündem oldu79 izlenme
Özel davetle yapılan ihaleleri iptal eden Danıştay, gizli kapaklı ihaleye girdi!41 izlenme
'2023 hedeflerini çöpe attığını ilan etti'61 izlenme
AKP'li Taşkesenlioğlu, seçim bölgesinde birçok akrabasının kadrolaştığı ortaya çıkınca kendisini savundu! “Sülalem ve Partim liyakatı esas alarak görevimize devam ettik”38 izlenme
Afrin Operasyonu'nda TSK gerçek şehit sayısını gizliyor mu?828 izlenme
Gözaltına alınan komedyen Tuba Ulu'nun X ve Youtube kanalına erişim engeli20 izlenme
Bu fırtına dinecek gibi değil: Ege'de 9 dakikada üç deprem26 izlenme