Düşük faiz koşullarında makro ihtiyati tedbirlerle ekonomide sıkılaştırma adımları atılırken bu yıla ilişkin verilere göre ocak ayından bu yana özellikle KDV tahsilatında düşüş hız kazandı.
Nisan sonundan bu yana finansmana erişimi zorlaştıran adımlar peş peşe gelirken piyasadaki canlılığı yansıtan KDV'de tahsil edilemeyen vergide ciddi artış dikkat çekti.
Bloomberg HT'den Tahsin Akça'nın haberine göre, dahilde KDV'de tahsil edilemeyen tutar haziran ayında sıçrama gösterdi. Yılbaşından bu yana aylar itibariyle 23 milyar TL dolayında gerçekleşen tahsil edilemeyen KDV, haziranda mayıs ayına göre 8,5 milyar lira artışla 164 milyar TL'yi buldu. Böylece OcakHaziran arasında dahilde tahsil edilemeyen KDV tutarı 22,2 milyar TL artış gösterdi.
Dahilde alınan KDV'de ödeme tarihi geldiği halde tahsil edilemeyen tutar ocak ayında 141,1 milyar TL iken bu tutar şubat ayında 2,6 milyar TL artışla 143,7 milyar TL'ye çıkmıştı. Nisan ayında ise tahsil edilemeyen KDV, mart ayına göre 3,7 milyar TL artışla 151,2 milyar TL olarak gerçekleşmişti.
Toplamda tahsil edilemeyen tutar 116,3 milyar TL
Ocak ayında KDV, ÖTV, gelir vergisi, kurumlar vergisi kalemlerini kapsayan tüm vergi gelirlerinde ödeme tarihi geldiği halde tahsil edilemeyen tutar 343,7 milyar TL iken, bu rakam şubat ayında 369,2 milyar TL'ye yükseldi.
Haziran ayında ise toplam tahsil edilemeyen vergi mayıs ayına göre 9,9 milyar TL artışla 459,9 milyar TL'ye çıktı. Vergi gelirlerinde tahsil edilemeyen tutardaki artış ise OcakHaziran arasında 116,3 milyar TL'ye ulaştı.
"Ekonomik zorluklarda ilk ödenmeyen KDV oluyor"
Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakçı, tahsil edilemeyen vergideki artışı değerlendirirken, ekonomik zorluklara dikkat çekti. KDV'nin tahakkuk esasına bağlı, dolaylı vergi olduğuna dikkat çeken Kumdakçı "Bu nedenle bazı ÖTV tahsilatları gibi değil, peşin tahsil edilemiyor. Bu bağlamda ekonomik zorluklarda ilk ödemeyecek vergi olarak akla geliyor" dedi.
Hatay'da yaşanan ilk deprem dehşetinin yeni görüntüleri ortaya çıktı!70 izlenme
Erdoğan, EPDK ikinci başkanının konuşmasına izin vermedi! 'Sen mikrofonu milletvekilimize ver ya'50 izlenme
Bu da oldu: Atatürk'e benzeyen adam şimdi de reklam aldı!24 izlenme
O AKP'li milletvekili için büyük yolsuzluk iddiası!55 izlenme
FETÖ'nün kanalında program yaptığı ortaya çıkan sunucu Bekir Develi bir Starbucks şubesine giderek Gazze çağrısı yaptı24 izlenme
E-nabız ihalesi bakan yardımcısının oğluna!32 izlenme
Konya'da bir dinlenme tesisinde yangın çıktı19 izlenme
Alevi katliamına onay veren isim müfredata girdi!1084 izlenme
İBB seçimlerinde Binali Yıldırım'a destek veren şirket ihaleleri bir bir topladı!
İmamoğlu'nun paylaşımlarını sokakta dağıtan avukata gözaltı!
İlahiyatçı İhsan Eliaçık: Tarikat ve cemaatlerden uzak durun
Salim Güran'ın 45 adımı tek tek kaydedilmiş: 'Cinayet saati' ayrıntısı