Tarımdanhaber'de yer alan bilgiye göre, CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Ak Parti hükümetlerinin 21 yıllık buğday karnesini çıkardı. Sarıbal, AKP hükümetleri döneminde Türkiye'nin toplam 93 milyon ton buğday ithal edildiğini ve yapılan ithalata ise 26 milyar dolar döviz ödendiğini bildirdi.
93 MİLYON DEKARDAN 63 MİLYON DEKARA DÜŞTÜ
Buğday ithalatını eleştiren CHP Tarım Politikalarından Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, AKP döneminde buğday ekim alanlarının 93 milyon dekardan 66,3 milyon dekara düştüğünü belirtti.
BUĞDAY EKİM ALANI 26.7 MİLYON DEKAR AZALDI
Son 20 yılda buğday ekim alanlarının 26,7 milyon dekar azaldığını kaydeden Sarıbal, “Bu azalma sonucu buğday üretimi ortalama 20 milyon ton barajına takıldı. Buna karşın ülke nüfusunun artması ve ihracat için gerekli buğday tedariki ithalatla karşılandı. AKP iktidarlarında bugüne kadar 93 milyon ton buğday ithalatına 26 milyar dolar para ödendi. Eğer AKP iktidarda kalırsa yılsonuna kadar buğday ithalatımız 100 milyon tonu bulacak. Bu miktar Türkiye’nin 5 yıllık buğday üretimine eşit” dedi.
BU TOPRAKLARDA BUĞDAY ÜRETİMİNİ YENİDEN ARTIRACAĞIZ
Bu yılın ilk çeyreğinde buğday ithalatının arttığını belirten Sarıbal; “Geçen 8,9 milyon ton buğday ithalatı ile dünya buğday ithalatında 3’üncü olmuştuk. Bu yılın ilk çeyreğinde ise ithal edilen buğday miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 arttı. İthal edilen 3,1 milyon ton buğdayın 2,2 milyon tonu Rusya, 863 bin tonu da Ukrayna’dan yapıldı. Buğdayda bu iki ülkeye mahkum kaldık” dedi.
Türkiye’nin buğdayda yeterlilik derecesinin yüzde 87,3 olduğunu hatırlatan Sarıbal; “Türkiye’nin ürettiği buğdayın kendine yetmediği TÜİK verileri de ortaya koyuyor. Ülkemizin bugün ihtiyaç ve ihracat için üretmesi gereken buğday miktarı 30 milyon tondur. Anadolu coğrafyasında yapılacak iyi bir planlama ve buğday üretim alanlarının suyla buluşturulması ile biz bu üretimi başarabiliriz. 14 Mayıs seçimlerinden sonra Millet İttifakı iktidarında topraklarımızı çiftçilerimizle beraber yeniden bereketlendireceğiz” dedi.
Yeniçağ
Yavaş'tan öğrencilere bir yeni müjde86 izlenme
İşte Türkiye’nin acı tablosu: Belediyenin yardım standı tıklım tıklım doldu!69 izlenme
Otopark için 79 yıllık okulu yıkacaklar!129 izlenme
Deprem bölgesinde skandal: Çadırkentte hükümeti eleştiren depremzede kadından kan donduran sözler41 izlenme
Öğrenciler ekonomik çıkmazda: "Ben de okumak isterdim..."16 izlenme
Memur maaş zammı için gözler o tarihte: İşte yapılması beklenen zam oranı59 izlenme
Bakan Bilgin, EYT için tarih verdi49 izlenme
Şimşek’i yalanlayan tablo! Asgari ücrete 5 depo benzin40 izlenme
Eyyup Fatih Nurullah Efendi isimli yobaz 'Birinci Cumhuriyet yıkıldı ikinci Osmanlı kuruluyor, Tayyip Bey de padişahımız !'
Çerçioğlu, CHP'den istifa etmeyen kimyagerin görev yerini değiştirdi!
Son anket sonuçları: Hangi parti ne kadar oy alıyor, hangi aday önde?
İmamoğlu'ndan Erdoğan'a 'ne gam ne tasa' yanıtı! "Halktan uzak kalınca iş böyle oluyor"