Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, Kurban Bayramı’nda küçükbaş kurbanlık fiyatlarında yüzde 100’e varan artışlar olduğunu, bunun da bayramların her yıl 10 gün öne gelmesinden kaynaklandığını söyledi. Küçükbaş hayvanların 1 yaş, büyükbaş hayvanların 2 yaş dolmadan kurban edilemediğine değinen Çelik, “Küçükbaşta 6 ayını dolduran hayvan 1 yaşındaki hayvanın kilosuna ve görüntüsüne gelmişse kurban olabiliyor. Bu yıl ocak ayı ve sonrasında doğan kuzular 6 ayını dolduramadığı için kurbanlık olamadı. Hayvanlar 6 ayı dolduramadığı ve piyasada da toklu (erkek kuzu) azaldığı için kurbanlık fiyatları bu sene biraz yüksek” dedi. Çelik, buna karşılık halkın alım gücünün aşırı düşmesi ve bayram tatilinin 9 güne çıkarılması nedeniyle kurban kesiminin çok azalacağını ifade etti.
ALIM GÜCÜ DİBE VURDU
Kurban Bayramı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlaya Çelik, bu yıl 3 milyon küçükbaş kurbanlık hayvanın satış noktalarında müşteri beklediğini bildirdi. Kurban kesimi sayısının geçen yıla göre düşük kalacağını belirten Çelik, “Geçen bayramda 5 milyon küçükbaş hayvan satışa çıkmıştı, bu yıl 3 milyona düştü. Bir taraftan kurbanlık hayvan sayısı azalırken diğer yandan insanların alım gücü de düştü. Bir apartmanda 5 kişi kurban kesiyorsa bu yıl 3 kişi kesebilecek. Bu yıl kurbanda kesilecek hayvan sayısı hakkında tahmin veremiyorum. Halkın alım gücü dibe vurdu. Bayram tatili 9 güne çıktığı için insanlar kurban parasını tatilde harcayacak” diye konuştu.
Bayrama sayılı günler kaldı ancak kurban pazarlarında durgunluk sürüyor. İzmir Bornova Işıkkent’teki kurban pazarında satış yapan Yusuf Yıldız, “Yüzde 90 zarar edeceğiz. Devlet artık bu işi bıraktıracak” diye konuştu. Besici İhali Kalmaz ise “Umudumuz yok. Bayramın birinci günü ümitler tükeniyor. Aşağı yukarı 20 senedir buraya geliyorum. İlk defa böyle pazar görüyorum. Geçen yıl satışlar bundan iyiydi. Kimsede hayvan kalmadı. Geçen sene 12 kamyon hayvan geri gitti. Şu anda hayvanın 3’te 2’si duruyor” dedi.
Sözcü
Her üç gençten biri boşta15 izlenme
Çiftçinin enflasyonunda yeni rekor!31 izlenme
Muhammed Yakut'un, Melih Gökçek'le ilgili “Travesti Okşan” ile bir ilişkisi olduğunu ima etmesi gündeme bomba gibi düştü!492 izlenme
Cengiz Holding önündeki KYK eylemine gözaltı!57 izlenme
Kahraman’ın damadına İBB kıyağı!205 izlenme
Türkiye çantasının içi tıka basa dolar dolu olan takkeli sakallı kişiyi konuşuyor62 izlenme
Selahattin Demirtaş, aktif siyaseti bıraktığını açıkladı30 izlenme
‘Ahlaksız’ paylaşıma tepki yağdı! Fuat Uğur için harekete geçildi14 izlenme
Yargıtay'dan tepki çekecek karar: Okullara imam atanması laikliğe aykırı değilmiş!
RTÜK'ten Halk TV ve TELE 1'e ceza!
Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar tutuklandı
Ortalığı karıştıracak F-16 iddiası: "Türkiye, ABD'den 40 adet F-16 satın almak için talepte bulundu"