İran’ın gaz akışının başladığını duyurmasına rağmen henüz akış olmadığını belirten yetkililer, doğalgaz depolama tesislerinin devrede olduğunu, İran gazının tekrar düzenli akışının sağlanamaması durumunda kademeli elektrik kesintilerinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, Azerbaycan gazını taşıyan TANAP hattından günlük 17,3 milyon m3 doğalgaz alıyor. Rus gazını taşıyan Türk Akımı’nda 46,9 milyon m3’lük kapasite kullanılıyor. Aynı şekilde yine Rusya’dan gelen Mavi Akım’da da 47,3 milyon m3’ün tamamı devrede. Buna karşın BaküTiflisErzurum hattında günlük 19,1 milyon m3’lük kontrat bulunmasına rağmen hattan akış bu rakamı karşılamıyor. İran’dan da normal şartlarda günlük 28,5 milyon m3 gaz akışı olması gerekiyor. Tuz Gölü ve Kuzey Marmara depolama tesislerinin günlük üretimi 68 milyon; Hatay ve İzmir’deki iki FSRU gemisinin de toplam 56 milyon m3’e ulaşıyor. Bunlara ek olarak LNG terminalleriyle de birlikte Türkiye’nin günlük doğal gaz giriş kapasitesi 360 milyon m3’e ulaşıyor.
Buna karşın gaz tüketiminin 20 Ocak’ta 290 milyon m3 ile tüm zamanların rekorunu kırdığına işaret eden bir yetkili, aynı tarihte 73 ilde kısıtlamaların başlamasına rağmen tüketim rekoru kırıldığını söyledi. Depolama tesislerindeki gazın yüksek tüketim durumlarında devreye girdiğini, bu stokların bekletilmediğini ifade eden yetkili, Kasım 2021’den itibaren artan günlük tüketimin karşılanması amacıyla Tuz Gölü ve Silivri’deki depoların da devreye alındığını ve tam kapasite çalıştıklarını ifade etti.
Enerji Bakanlığı konu hakkında yorum yapmadı.
Geçen hafta İran’dan önce Türkiye tarafında gaz sızıntısı tespit edildiği ve bu nedenle akışın kesildiği duyurulmuş, ardından da akışın tekrar başladığı ifade edilmişti. Ancak Türk yetkililer, perşembe günkü kesintiden bu yana akışın devam etmediğini belirtiyor. İran’dan henüz gaz akışı bulunmuyor. İran kesintiler için Türkiye hattındaki gaz kaçaklarını gerekçe gösteriyor. Ancak Türkiye’ye göre iddia edilen kaçak tehlike sınırının altında ve yaz aylarında onarılması gereken bir problem.
Üst düzey yetkilinin verdiği bilgiye göre BOTAŞ’tan bir teknik heyet sorunu çözmek üzere İran’a gitti. İlk değerlendirmelere göre İran, hattaki çalışmalarını ertelemeye hazırlanıyor. Kendi içinde bazı bölgelere gaz tedarik etmekte sıkıntı yaşasa da Türkiye hattının tekrar tam kapasite çalışması önünde bir engel bulunmuyor. Bu hafta içerisinde sorun aşılmazsa daha önce de uygulanan saatlik elektrik kesintileri tekrar Türkiye’nin gündemine gelebilir.
halktv.com.tr
AB’den Türkiye’ye bir vize engeli daha46 izlenme
Skandal! Alkol yasağına onay vermeyen başkanların isimleri ile sahte belge...84 izlenme
Yeni merkez bankası yönetiminin ilk kararı TL zorunlu karşılıklara faiz uygulanması oldu24 izlenme
Elazığ'dan enkaz ve kurtarma görüntüleri gelmeye başladı116 izlenme
Biden konuşma yaparken Trump bombaladı: Seçimi çalıyorlar96 izlenme
Binali Yıldırım'ın Bakanlığı dönemindeki acele kamulaştırma kararıyla, Tire-Belevi yolunda güzergâh değişikliği nedeniyle yüzlerce zeytin, incir ve çam ağacı kesilecek26 izlenme
Rasim Ozan Kütahyalı'dan flaş Fatih Altaylı iddiası! Tutuklanacağı tarihi söyledi34 izlenme
Tepki çeken karar! 11.5 milyonun hesabını kim verecek?43 izlenme
Doktorlar mücadelede kararlı: "Bakanlık geri adım attı, sorun çözülmedi, direneceğiz!"
İzmir Ödemiş'te muhteşem görüntü ! 2 bin kişi 29 Ekim'de aynı anda zeybek oynadı !
Altınok'tan bir mal varlığı açıklaması daha!
Cübbeli'den yine çok tartışılacak sözler! "Bu Cümleyi Söyleyen Cennetlik"