Bloomberg’de yer alan ‘Türkiye karantina hasarlarını atlatmakta zorlanıyor’ başlıklı bir ekonomi analizine göre tüketiciler henüz tam anlamıyla ekonomiye dönmedi.
İşte Bloomberg’ün Türkiye ekonomisinin son durumunu değerlendirdiği Türkiye analizi:
750 milyar dolarlık Türkiye ekonomisinin büyüme motoru olan tüketiciler karantina sonrası dönemde yavaşlama sinyali veriyor.
Salgın mart ayının ortasında Türkiye'yi vurduktan sonra hükümet vatandaşların hareketlerini kısıtladı ve birçok işletme mayıs ayının sonuna kadar kapalı kaldı.
Tek başına sınırlamaları kaldırmak tüketicileri ekonomiye geri kazandırmadı, vaka sayısında artışlar görüldü.

Antalya’da sosyal mesafeye dikkat etmeyen vatandaşlar sahilleri doldurdu. Fotoğraf: DHA
Vaka sayıları tekrar artmadan önce de ekonomide yavaş bir toparlanma olacağı izlenimini verdi. Duraksayan bir ekonomideki devinim eksikliği Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak için bir zorluk, bakan 83 milyonluk nüfusu olan ve 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan ülkede büyüme ve istihdamda hızlı toparlanma vaat etmişti.
Albayrak hala 2020 yılında ülkenin büyüyebileceğini düşünüyor. Buna karşılık Bloomberg'ün anketine katılan ekonomistler 2020 yılında Türkiye'nin yüzde 3,6 küçüleceğini öngörüyorlar.
Ekonomik aktiviteyi canlandırmak için kamu bankaları piyasa faizlerinin altında ve uzun vadeli krediler veriyor. Rakamlara göre Türkiye'nin ekonomik aktiviteyi hareketlendirmesi için daha zamana ihtiyacı var. Ülkede istihdam kaybı ve ücretsiz izin uygulaması görülüyor.

Türkiye’de futbol maçları seyircisiz oynanmaya başladı. Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın… Fotoğraf: İHA
Google'ın hareketlilik istatistikleri Türklerin ofislere dönmek konusunda gönülsüz olduklarını ortaya koyuyor. Hemen hemen her yerde olduğu gibi online alışveriş ekonomideki az sayıda parlak noktadan biri. Ülkenin enerji ihtiyacında da bir düşüş görülüyor çünkü hizmet sektöründe çalışan insanların büyük bir bölümü hala evlerindeler. Atölyeler ve fabrikalar hala sınırlı kapasite ile çalıştıkları için az enerji tüketiyor.
Hafta sonu ülkede 3 bini aşkın kişiye virüs bulaştığı tespit edildi. Bu bir ayda vaka sayısında görülen en yüksek artış olarak kayda geçti. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Özlü'nün açıklamasına göre vaka artışları doğal ve yasakların tekrar konmasının kaçınılmaz olduğu anlamına gelmiyor. Özlü pazartesi günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada,
“Pandemi yakında sona eriyor olsa normalleşmeyi erteleyebilirdik. Fakat pandemi 2 yıl daha farklı şiddetlerde devam edecek gibi gözüküyor. Bu sebepten ötürü normalleşmeyi kaldırmak veya ertelemek yerine kontrollü normalleşmeyi uygulamalıyız” diyor.
İstanbul’da bir ailenin yaşam maliyeti 46 bin TL33 izlenme
“Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki stratejik koridoru ele geçirdi”50 izlenme
Irak’tan Türkiye’ye NOTA!231 izlenme
YSK’ya sızma iddiası: Seçim sonuçlarıyla oynandı mı?27 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 6.986 yeni vaka tespit edilirken, 35 kişi hayatını kaybetti, 8.825 kişi sağlığına kavuştu!41 izlenme
Binlerce insanımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depremlerinde arama kurtarma ve kolluk ekiplerinin Adıyaman'a geldiği anlar ortaya çıktı36 izlenme
Aydın’daki et fiyatları vatandaşı şaşırttı!1594 izlenme
‘EPDK vatandaşın değil şirketlerin yanında’23 izlenme