ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, Türkiye’de artan fiyatlar nedeniyle perakendecilerin ve üreticilerin baskı altına alındığını belirterek hükümetin son olarak hedefe yumurta üreticilerini koyduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eylül ayında fırsatçıları eleştirdiğini hatırlatan Bloomberg, Rekabet Kurumu’nun perakendeciler ve üreticiler üzerinde soruşturmaları ve denetimleri hızlandırdığını aktardı.
Burhan Yüksekkaş imzalı haberde yüksek enflasyon nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fırsatçılık iddiasıyla perakendeci ve üreticileri hedef aldığı hatırlatılırken listede sıradaki sektörün yumurta sektörü olduğu belirtildi.
Rekabet Kurumu, geçtiğimiz ay yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren çeşitli teşebbüs ve birlikler hakkında, rekabeti kısıtlayıcı çeşitli eylemlerde bulunup bulunmadıklarını tespit amacıyla iki ayrı soruşturma açmıştı.
Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre; kurul, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) ve YUMBİR'e üye 13 birlik ile toplam 12 teşebbüs hakkında soruşturma açtı. Kurum ayrıca yine yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren 17 teşebbüs hakkında da aynı gerekçe ile bir soruşturma açtığını duyurdu.
Bloomberg’te yer alan haberde haziran ayı tüketici enflasyonunun yüzde 80’e dayandığı belirtilirken gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatlarının bir yıl öncesine göre neredeyse iki katına çıktığı belirtildi.
Yumurta fiyatlarının geçen yıla göre keskin bir şekilde yükseldiği aktarılan haberde üreticiler üzerindeki baskının artmasıyla haziranda bu ürünün fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 4’ten fazla düşüş olduğu belirtildi.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) Başkanı İbrahim Afyon, “Daha önce bakanlıklardan müfettişlerle çok sayıda görüşmemiz oldu ve bu yetkililer fiyat artışlarımızın hammadde fiyatlarındaki değişime bağlı olduğunu doğruladı” dedi.
Afyon, “Üreticiler, maliyetlerin hızla arttığı bir ekonomide fiyatların düşük tutulması konusunda yetkililerin sözlü yönlendirmeleri nedeniyle stres altındalar, ancak yanlış bir şey yaptığımıza inanmıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Haberde son olarak Rekabet Kurumu Başkanı Birol Kule’nin geçen hafta bir röportajda kullandığı “Tüm fiyat artışları maliyetler, talep ve dünya emtia piyasalarındaki dalgalanmalarla açıklanamaz” ifadeleri hatırlatılarak üretici fiyatlarının arttığına vurgu yapıldı.
Özgür Özel’in planı ve adayı için tarih verdi!23 izlenme
Erdoğan, emekli koramiral Atilla Kıyat’tan şikâyetçi oldu269 izlenme
Hiçbir ankette bu kadar kesin sonuç alınamamıştı: Türkiye duruşmalardan canlı yayın istiyor mu?26 izlenme
Saraçhane'ye gitti, yüksek lisans başvurusu iptal oldu31 izlenme
İnşaat ustası konuşulmayanı konuştu 'Demir de çalma var, beton da çalma var, hükümet çalıyor müteahhitler de çalıyor. Hepsi çalan çalana'63 izlenme
İlahiyat profesöründen sert HAYIR çıkışı 'İslam insanlara dayatılmaya başlandığı zaman artık bu İslam olmaktan çıkar. Artık o firavun düzenine dönüşür'2947 izlenme
İTO verileri: İstanbul'un Nisan ayı enflasyonu belli oldu49 izlenme
Vatandaşın 155 milyar lirasına göz diktiler!149 izlenme
Millet bahçeleri için milyon liralık plan: 771 milyon TL harcanacak
CHP'nin Etimesgut Belediye Başkan adayı Erdal Beşikçioğlu: "Ben rant bilmem, imar bilmem, ama bildiğim bir şey var"
Diyanet'in gündeminde promosyon ihalesi var: Erbaş’ın Ziraat Katılım ısrarı
Telefonlara çıkmıyordu, sessizliğini bozdu: "Erdoğan ile yarım saat görüştük…"